Skip to content
Argentinië.nl » Het Andes gebergte

Het Andes gebergte

Het majestueuze Andesgebergte (La Cordillera de los Andes) is de machtige muur van Zuid-Amerika en strekt met een lengte van grofweg 7.000 km bijna volledig van noord tot zuid. Het is een adembenemend natuurwonder dat een verscheidenheid aan avonturen en ervaringen biedt voor reizigers van alle soorten. Een groot deel van deze bergketen ligt in Argentinië en toevallig ook één van de hoogste toppen de Aconcagua met zijn 6.962 meter hoog. Het beslaat tevens een groot deel van het bekend en ongerepte Patagonië. Sla dit gebergte niet over op je rondreis want de Andes herbergt enkele van de meest adembenemende landschappen en uitzichten op de planeet.

Een korte intro over het Andes gebergte

Aconcagua Argentinie
Aconcagua nabij Mendoza / cc Koen van Nijnatten

Het Andesgebergte is een enorme bergketen in het westen van Zuid-Amerika, die zich uitstrekt over meer dan 7.000 kilometer langs de westelijke rand van het continent. Deze bergketen vormt de ruggengraat van het continent en herbergt enkele van de meest diverse landschappen op aarde.

Torres del Paine en Fitz Roy
Torres del Paine en Fitz Roy

De Andes herbergt een breed scala aan habitats, van droge woestijngebieden zoals de Atacama woestijn tot vele besneeuwde bergtoppen van boven de 6.000 meter en vochtige regenwouden in Colombia en Ecuador. Deze diversiteit wordt weerspiegeld in de flora en fauna van de regio, die duizenden verschillende soorten planten en dieren herbergt.

Bergwandelen in de Andes van Zuid-Amerika
Bergwandelen in de Andes van Zuid-Amerika

Een van de meest iconische kenmerken van de Andes is Aconcagua, de hoogste top van Zuid-Amerika. Deze berg in Argentinië bereikt een hoogte van bijna 7.000 meter en trekt jaarlijks duizenden klimmers. Het is één van de bergen die elke professionele alpinist bedwongen moet hebben. We hebben hier trouwens een aantal leuke wandelingen in Argentinië voor je reis.

Maar de Andes gaat niet alleen over bergbeklimmen. De regio herbergt ook een aantal prachtige meren en beken zoals die van Bariloche, warmwaterbronnen en watervallen. De Andes herbergt ook een aantal inheemse gemeenschappen, die al eeuwenlang in harmonie met de natuurlijke omgeving leven. Deze gemeenschappen bieden een unieke culturele ervaring voor bezoekers, die kunnen leren over de tradities en gebruiken van deze fascinerende culturen. Lees snel verder en ontdek alles over de grootste bergketen van Amerika.

Unieke regio’s in de Andes

Atacama-woestijn in de Andes
Atacama-woestijn in de Andes

Deze regio’s maken de Andes uniek in de wereld en een must see voor elke wereldreiziger.

 • Patagonië: Patagonië ligt aan de zuidkant van Zuid-Amerika en staat bekend om zijn ruige schoonheid en wilde, ongetemde landschappen. De regio herbergt een aantal nationale parken en beschermde gebieden, waaronder het Torres del Paine National Park in Chili, dat bekend staat om zijn iconische granieten torens en prachtige meren. Maar ook de beroemde Perito Moreno gletsjer of Fitz Roy bergpiek die gemakkelijk te bezoeken zijn vanuit het beroemde bergdorp El Chaltén.
 • Het Amazone Regenwoud: Gelegen in de oostelijke Andes, het Amazone Regenwoud is een uitgestrekt tropisch regenwoud dat zich uitstrekt over verschillende landen in Zuid-Amerika. Dit gebied is de thuisbasis van een ongelooflijke diversiteit aan planten en dieren, waaronder duizenden soorten die nergens anders op aarde voorkomen. Lees hier meer over de Amazone van Colombia in het Andes gebergte.
Altiplano in de Andes van Chili
Altiplano in de Andes van Chili
 • De Altiplano: Gelegen in de centrale Andes, de Altiplano is een hoogvlakte regio die zich uitstrekt over Bolivia, Peru en Chili. Deze regio is de thuisbasis van enkele van de hoogste meren ter wereld, waaronder het Titicacameer, dat op een hoogte van meer dan 3.800 meter ligt.
 • De Atacama-woestijn: Gelegen in het noorden van Chili, de Atacama woestijn is de droogste woestijn op aarde en is de thuisbasis van een aantal unieke planten-en diersoorten die zich hebben aangepast aan de extreme omstandigheden. De woestijn herbergt ook een aantal prachtige zoutvlakten zoals die van Salar de Uyuni en lagunes, zeer populaire bestemmingen voor fotografen en natuurliefhebbers.

In welke landen ligt de Andes allemaal?

Vinicunca in het Peruaanse Andes
Vinicunca in het Peruaanse Andes

De Andes bergketen ligt met zijn 7.000 kilometer in 6 landen van Zuid-Amerika.

 • Colombia: De Andes loopt door het noorden van Colombia en scheidt de Caribische kust van de rest van het land.
 • Ecuador: De Andes loopt door het centrale deel van Ecuador en verdeelt het land in twee verschillende regio’s: de laaglanden aan de kust en de hooglanden.
 • Peru: De Andes loopt door het centrale en zuidelijke deel van Peru en scheidt het kustgebied van het Amazone regenwoud.
 • Bolivia: De Andes loopt door het centrale deel van Bolivia en verdeelt het land in twee verschillende regio’s: de Altiplano en de laaglanden.
 • Chili: De Andes loopt door het centrale en zuidelijke deel van Chili en verdeelt het land in twee verschillende regio’s: de droge Atacama-woestijn en de meer vochtige centrale en zuidelijke gebieden.
 • Argentinië: De Andes loopt door het westelijke deel van Argentinië en scheidt het land in twee verschillende regio’s: de droge Pampas en de vochtige Patagonische regio.

Klimaat in de Andes regio

Strakke blauwe lucht in Salar de Uyuni
Strakke blauwe lucht in Salar de Uyuni

In de noordelijke Andes, die zich uitstrekt van Colombia tot Ecuador, is het klimaat over het algemeen warm en vochtig, met temperaturen die variëren van heet en droog in de laaglanden tot koel en nat in de hooglanden. De regio kent een aantal ecosystemen, waaronder regenwouden, graslanden en bergwouden.

Naarmate je verder naar het zuiden gaat, wordt het klimaat steeds droger en dor. In de centrale Andes, die zich uitstrekt van Peru tot Chili, ligt de Altiplano, een hoogvlakte die bekend staat om zijn extreme weersomstandigheden. De Altiplano kent hete, droge zomers en koude, droge winters, met temperaturen die variëren van ‘s nachts onder het vriespunt tot meer dan 30 graden Celsius overdag.

In de zuidelijke Andes, die zich uitstrekt van Chili tot Argentinië, bevindt zich de Patagonische woestijn, een gebied dat bekend staat om zijn droge, winderige klimaat. De regio kent koude, natte winters en hete, droge zomers, met temperaturen variërend van ‘s nachts onder het vriespunt tot meer dan 30 graden Celsius overdag. Lees hier meer over het klimaat in Argentinië.

De inheemse bevolkingsgroepen van de Andes

Inheemse bevolking Quechua in de Andes
Inheemse bevolking Quechua in de Andes

We willen drie inheemse bewoners van de Andes uitlichten gezien deze hun voetprint voor altijd hebben achtergelaten in de bergketen.

 • Quechua volk: Het Quechua volk is een inheemse groep die al eeuwenlang in de Andes leeft. De Quechua taal wordt nog steeds veel gesproken in de Andes en is een officiële taal in verschillende landen in Zuid-Amerika.
 • Aymara volk: Het Aymara volk is een andere inheemse groep die al duizenden jaren in de Andes leeft. Zij staan bekend om hun landbouwpraktijken, waarbij de steile hellingen van de bergen terrassen worden aangelegd om gewassen te verbouwen.
 • Spaanse koloniale nederzettingen: De Andes werd gekoloniseerd door de Spanjaarden in de 16e eeuw, en als gevolg daarvan is de regio de thuisbasis van een aantal prachtig bewaard gebleven koloniale nederzettingen. Deze nederzettingen, die overal in de Andes liggen, staan bekend om hun charmante geplaveide straatjes, kleurrijke huizen en sierlijke kathedralen. Veel van deze nederzettingen liggen in Argentinië zoals Mendoza, Salta en zijn aangewezen als UNESCO werelderfgoed, waardoor ze populaire bestemmingen voor reizigers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur van Argentinië.

De verloren beschavingen van de Andes

Machu Picchu in de Andes van Peru
Machu Picchu in de Andes van Peru

De Andes is al duizenden jaren bewoond en heeft meerdere beschavingen zien ontstaan en verdwijnen. Dit zijn drie van de bekendste verloren beschavingen van de Andes.

 • Machu Picchu: Gelegen in Peru, Machu Picchu is misschien wel de meest bekende verloren nederzetting in de Andes. De site is vermoedelijk gebouwd in de 15e eeuw en diende als koninklijk landgoed voor de Inca-keizer Pachacuti. Na de val van het Incarijk werd Machu Picchu verlaten en bleef het verborgen in de jungle tot het in het begin van de 20e eeuw werd herontdekt. Tegenwoordig staat de site op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het een populaire bestemming voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de Inca-geschiedenis en -cultuur.
 • Tiwanaku: Tiwanaku is een precolumbiaanse archeologische site gelegen in het huidige Bolivia. De site wordt verondersteld de hoofdstad te zijn geweest van een machtige beschaving die bloeide in de Andes tussen het jaar 500 en 1000. De site is de thuisbasis van een aantal indrukwekkende ruïnes, waaronder een grote piramide en een aantal tempels. Men denkt dat Tiwanaku in de 12e eeuw om onbekende redenen werd verlaten en pas in de 19e eeuw werd herontdekt.
 • Choquequirao: Choquequirao is een oude Inca nederzetting gelegen in Peru. De site is vermoedelijk gebouwd in de 15e eeuw en werd waarschijnlijk gebruikt als een religieus en ceremonieel centrum. Choquequirao werd verlaten na de val van het Inca Rijk in de 16e eeuw en werd pas in het begin van de 20e eeuw herontdekt. Vandaag de dag is de site de thuisbasis van een aantal goed bewaard gebleven ruïnes, waaronder tempels, pleinen en terrassen.

De mummies van de Andes

Net als de verloren beschavingen lieten zij ook hun overleden geliefde achter op vaak mystieke en unieke wijze. Niet alleen Egypte had gebalsemde mummies maar in de Andes zijn er meerdere gevonden. Dit zijn drie van de meest bijzondere vondsten van de 20e eeuw.

 • Een van de bekendere mummies uit de Andes is de Chinchorro-mummie, die begin 20e eeuw in Chili werd ontdekt. De Chinchorro-mummie, die dateert van ongeveer 2500 voor Christus, is het oudste bekende voorbeeld van kunstmatige mummificatie ter wereld. De mummie werd gecreëerd via een complex proces waarbij de interne organen werden verwijderd en vervangen door plantenvezels en andere materialen.
 • Een andere beroemde mummie uit de Andes is de Dame van Cao, die eind 20e eeuw in Peru werd ontdekt. De Vrouwe van Cao was een hooggeplaatste vrouw die rond het jaar 1.000 leefde en deel uitmaakte van de Moche cultuur. Ze werd begraven met een aantal archeologisch interessante funeraire artefacten, waaronder een ceremoniële hoofdtooi en een ceremonieel mes.
 • Misschien wel de beroemdste mummies uit de Andes is zijn die van de Llullaillaco-kinderen, die aan het eind van de 20e eeuw werd ontdekt op de grens van Argentinië en Chili. De mummie van de Llullaillaco-kinderen bestaat uit de resten van drie kinderen die werden geofferd als onderdeel van een religieuze ceremonie rond het jaar 1.500. De kinderen werden gemummificeerd met behulp van traditionele technieken en werden begraven gevonden met een aantal funeraire artefacten, waaronder textiel en keramiek.

De fauna van de Andes is uniek

Andes Condor
Andes Condor

Het Andes gebergte kenmerkt zich in zijn fauna door onderdak te bieden aan enkele unieke diersoorten die nergens anders op de wereld voorkomen. Sommige dieren worden met uitsterven bedreigt en staan op de lijst van het WNF. Ken jij alle vijf deze dieren?

 • Andes-condor: De Andes-condor is een grote roofvogel die inheems is in het Andesgebergte. Het is een van de grootste vliegende vogels in de wereld, met een spanwijdte van maximaal 3,2 meter. De Andes-condor staat bekend om zijn opvallende zwart-witte verenkleed en wordt in veel Andeslanden beschouwd als een symbool van nationale trots. Het is een bedreigde diersoort maar is bezig met een terugkeer.
 • Lama: De lama is een kameelachtige die oorspronkelijk uit de Andes komt en nauw verwant is aan de alpaca en de vicuña. Lama’s staan bekend om hun unieke uiterlijk met lange, pluizige oren en een lange nek. Ze worden vaak gebruikt als lastdieren in de Andes en worden ook gefokt voor hun wol.
 • Poema: De poema, ook bekend als bergleeuw of poema, is een grote kat die inheems is in de Andes en andere delen van Zuid-Amerika. Poema’s staan bekend om hun krachtige spieren en zijn bekwame jagers. Ze zijn ook aangepast aan het leven op grote hoogte en worden vaak gevonden in de bergachtige gebieden van de Andes.
 • Guanaco: De guanaco is een kameelsoort die oorspronkelijk uit de Andes komt en nauw verwant is aan de lama. Guanaco’s staan bekend om hun lange, slanke nek en hun opvallende vacht, die in kleur varieert van lichtbruin tot donkerrood. Ze komen vaak voor op grote hoogte in de Andes en zijn aangepast aan het leven in een harde, droge omgeving.
 • Andesvos: De Andesvos, ook bekend als de culpeo, is een vossensoort die inheems is in de Andes. Hij is nauw verwant aan de rode vos en staat bekend om zijn roodbruine vacht en lange, borstelige staart. Andesvossen zijn bekwame jagers en worden vaak aangetroffen in de berggebieden van de Andes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?