Skip to content
Argentinië.nl » Antarctica (Zuidpool)

Antarctica (Zuidpool)

Antarctica (Zuidpool)
Antarctica (Zuidpool)

Antarctica is een land als geen ander. Het koudste, droogste en winderigste continent op aarde is een plek van ongekende schoonheid en mysterie. Gelegen op de bodem van de wereld, Antarctica is een afgelegen en ruige wildernis, de thuisbasis van pinguïns, zeehonden, en een verscheidenheid aan andere unieke fauna. We noemen het in Nederland en België ook vaak de Zuidpool. Ondanks de afgelegen ligging is Antarctica op een aantal manieren verbonden met Argentinië.

Zo heeft Argentinië meerdere wetenschappelijke onderzoekscentra op Antarctica die als belangrijke knooppunten voor het bestuderen van het klimaat, het weer en de fauna van de regio. Naast het wetenschappelijk onderzoek heeft Argentinië als enige land in de wereld ook een goede verbinding met Antarctica voor toerisme. Toeristen kunnen het continent bezoeken met cruises of vluchten, en deelnemen aan verschillende activiteiten zoals sightseeing, wandelen en het spotten van wilde dieren. Lees snel verder om meer te leren over dit bijzondere werelddeel.

Zes avonturen die je kan beleven op Antarctica

Keizerspinguïns koloniën Antarctica
Keizerspinguïns koloniën Antarctica

Vanuit Argentinië kan je gemakkelijk op avontuur in Antarctica. Het is een unieke ervaring gezien dit continent vaak gezien wordt als de laatste frontier van de mensheid. Op deze uithoek van de aarde vind je maar weinig mensen en überhaupt leven. Durf jij het koude avontuur aan?

  1. Bezoek een onderzoeksstation: Veel landen, waaronder Argentinië, hebben onderzoeksstations op Antarctica die toegankelijk zijn voor bezoekers. Deze stations bieden de mogelijkheid om te leren over het wetenschappelijke werk dat op het continent wordt gedaan en om de onderzoekers te ontmoeten die de regio bestuderen.
  2. Ga op wildsafari: Antarctica is de thuisbasis van een verscheidenheid aan unieke en fascinerende wilde dieren, waaronder pinguïns, zeehonden, walvissen en zeevogels. Er zijn veel mogelijkheden om deze dieren van dichtbij te zien tijdens begeleide safari’s, per boot of te voet.
  3. Maak een panoramische vlucht: Voor een werkelijk adembenemend uitzicht op Antarctica kan je het beste een rondvlucht over het continent maken. Deze vluchten bieden een fenomenaal uitzicht op het bevroren landschap en de mogelijkheid om enkele van de meest afgelegen en geïsoleerde plaatsen op aarde te zien.
  4. Ga wandelen of kamperen: Als je een avonturier in hart en nieren bent, overweeg dan om de wildernis van Antarctica te voet te verkennen. Er zijn veel begeleide wandel- en kampeertochten beschikbaar die je naar de mooiste en meest afgelegen delen van het continent brengen. Alleen voor de echte bikkels!
  5. Neem deel aan een wetenschappelijk project: Veel organisaties bieden mogelijkheden voor toeristen om deel te nemen aan citizen science projecten op Antarctica. Deze projecten omvatten vaak het verzamelen van gegevens of monsters die onderzoekers helpen het milieu en de fauna van de regio te begrijpen. Door deel te nemen aan een citizen science project kun je bijdragen aan belangrijk onderzoek en tegelijkertijd een unieke en zinvolle ervaring beleven. Wij vonden dit erg leerzaam en super leuk om te doen!
  6. Bergbeklimmen en ijsklauteren: Het Vinson Massief werd voor het eerst beklommen in 1966 door een team Amerikaanse bergbeklimmers, en is sindsdien een populaire bestemming geworden voor klimmers. De berg staat bekend om zijn uitdagende omstandigheden, waaronder extreme kou en harde wind, waardoor het een veeleisende en technische beklimming is. Ondanks deze uitdagingen is het Vinson Massief door de jaren heen met succes beklommen door vele ervaren bergbeklimmers.

Vanuit waar kan je naar Antarctica reizen?

Ushuaia
Ushuaia

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Argentinië met een tour naar Antarctica te vertrekken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Ushuaia: Ushuaia is de meest zuidelijke stad van Argentinië en is een populair vertrekpunt voor cruises naar Antarctica. Vanuit Ushuaia kun je met een cruiseschip naar het continent, waarbij de meeste reizen tussen de 10 en 20 dagen duren.
  • Buenos Aires: Buenos Aires is de hoofdstad en grootste stad van Argentinië, en is een belangrijk vervoersknooppunt. Vanuit Buenos Aires kan je een vlucht nemen naar Punta Arenas of Ushuaia, en dan overstappen op een cruise of vlucht naar Antarctica.
  • Andere locaties: Er kunnen andere opties zijn om vanuit Argentinië naar Antarctica te vertrekken, afhankelijk van de specifieke tour en de wijze van vervoer. Sommige tochten kunnen bijvoorbeeld vertrekken vanuit andere steden in Argentinië, of een combinatie van vluchten, cruises en andere vormen van vervoer.
  • Punta Arenas: Punta Arenas is een stad in het zuiden van Chili, gelegen net over de Straat van Magellan van Argentinië. Vanuit Punta Arenas kunt u ook een cruise maken naar Antarctica. De meeste reizen duren tussen de 10 en 20 dagen.

De beste reistijd voor Antarctica

Antarctica vanuit de lucht
Antarctica vanuit de lucht

In het algemeen is de populairste reistijd om Antarctica te bezoeken de zomermaanden, die op het zuidelijk halfrond lopen van november tot en met maart. In deze periode is het weer relatief mild en is er meer daglicht, wat het gemakkelijker maakt om het continent te verkennen en deel te nemen aan activiteiten zoals het spotten van wilde dieren en wandelen.

Antarctica kan echter het hele jaar door worden bezocht. Als je de meer extreme omstandigheden van het continent wilt ervaren, kan je overwegen om tijdens de wintermaanden te reizen, wanneer het weer kouder is en er minder daglicht is. Dit kan een geweldige tijd zijn om de Aurora Australis (zuiderlicht) te zien en deel te nemen aan activiteiten zoals ijsklimmen en langlaufen.

Het is er sowieso koud, dus zomer of winter maakt voor ons niet echt het verschil. De gemiddelde maandelijkse temperaturen op Antarctica variëren aanzienlijk, afhankelijk van de locatie en de tijd van het jaar. Over het algemeen zijn de temperaturen in de wintermaanden (juni t/m augustus) veel kouder dan in de zomermaanden (december t/m februari).

Hier zijn enkele gemiddelde maandtemperaturen voor enkele locaties op Antarctica in Celsius:

  • McMurdo Station (zomer): -10°C tot -20°C
  • McMurdo Station (winter): -30°C tot -40°C
  • Zuidpoolstation (zomer): -20°C tot -30°C
  • Zuidpoolstation (winter): -50°C tot -60°C

Het is belangrijk op te merken dat deze temperaturen gemiddelden zijn en dat de werkelijke temperaturen aanzienlijk kunnen afwijken van deze waarden. Op Antarctica kunnen de temperaturen in de winter dalen tot -80°C en in de zomer stijgen tot 10°C. Bovendien kan de temperatuur sterk variëren afhankelijk van factoren als windsnelheid, vochtigheid en hoogte. Het voelt soms door de wind een stuk kouder dan het daadwerkelijk is.

De zomer is trouwens ook de beste reistijd voor Argentinië dus perfect te combineren.

Tien interessante feitjes over Antarctica

  • Antarctica is het koudste continent op aarde, met een gemiddelde temperatuur van -50°C.
  • Antarctica is ook het droogste continent, met een jaarlijkse neerslag van slechts 5 cm.
  • Antarctica is het hoogste continent, met een gemiddelde hoogte van ongeveer 2.300 meter.
  • Op Antarctica ligt de Zuidpool, het meest zuidelijke punt op aarde.
  • Antarctica wordt omringd door de Zuidelijke Oceaan, waar een grote verscheidenheid aan zeedieren leeft, waaronder zeehonden, walvissen en pinguïns.
  • Antarctica is de thuisbasis van de grootste ijskap op aarde, die ongeveer 98% van het continent bedekt.
  • De ijskap op Antarctica is op sommige plaatsen tot 3,2 kilometer dik en bevat ongeveer 90% van het zoetwater op aarde.
  • De ijskap op Antarctica herbergt ook een verscheidenheid aan unieke ecosystemen, waaronder meren en rivieren die onder het ijs begraven liggen.
  • Antarctica heeft een unieke atmosfeer, met veel ozon en weinig vervuiling. Dit maakt het een ideale plek om de gevolgen van klimaatverandering en andere milieuproblemen te bestuderen.
  • Op Antarctica bevinden zich verschillende wetenschappelijke onderzoeksstations die door landen uit de hele wereld worden beheerd, waaronder Argentinië, dat een lange geschiedenis van verkenning en onderzoek op het continent heeft.

Wist je dat Antarctica geen eigen land is?

Gemeenschappelijke basis op Antarctica
Gemeenschappelijke basis op Antarctica (Zuidpool)

Antarctica is een uniek continent omdat het geen eigendom is van één land. Antarctica valt wel onder het Antarctisch Verdrag, een internationale overeenkomst die in 1959 werd ondertekend door 12 landen die op het continent aanwezig waren (Argentinië, Australië, België, Chili, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Afrika, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten).

Volgens het Antarctisch Verdrag mag Antarctica alleen voor vreedzame doeleinden worden gebruikt en moet het als wetenschappelijk reservaat worden beschermd. Het verdrag voorziet ook in een internationale regeling voor het bestuur van het continent, met bepalingen voor de bescherming van het milieu en de bevordering van wetenschappelijk onderzoek.

Vandaag is het Antarctisch Verdrag door 53 landen ondertekend en worden alle activiteiten op het continent door het verdrag geregeld. Hoewel geen enkel land eigenaar is van Antarctica, hebben sommige landen territoriale soevereiniteit opgeëist over bepaalde delen van het continent, hoewel deze claims niet worden erkend door het verdrag en over het algemeen ook niet door andere landen.

Drie beroemde expedities naar Antarctica

Basisstations van wetenschappers in Antarctica
Basisstations van wetenschappers in Antarctica
  • De Discovery Expeditie (1901-1904): Onder leiding van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott was deze expeditie de eerste grote wetenschappelijke en verkennende missie naar Antarctica. De expeditie ontdekte en bracht nieuwe gebieden op het continent in kaart, waaronder de Zuidpool, en deed wetenschappelijk onderzoek naar verschillende onderwerpen, waaronder geologie, meteorologie en biologie.
  • De Terra Nova Expeditie (1910-1913): Deze expeditie, ook geleid door de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott, had tot doel de Zuidpool te bereiken en wetenschappelijk onderzoek op het continent te verrichten. De expeditie bereikte haar doel om de Zuidpool te bereiken, maar alle vijf leden van het team stierven op de terugreis. De expeditie deed belangrijke ontdekkingen op verschillende wetenschappelijke gebieden, waaronder geologie, meteorologie en biologie.
  • Als eerste op de Zuidpool (1911): Roald Amundsen was een Noorse ontdekkingsreiziger die vooral bekend is omdat hij als eerste de Zuidpool bereikte. In 1911 leidde Amundsen een team van vier andere mannen op een reis naar de Zuidpool, met behulp van een combinatie van sledehonden en ski’s om het bevroren continent te doorkruisen. Na maanden van slopende reizen bereikten Amundsen en zijn team de Zuidpool op 14 december 1911 en waren daarmee de eersten die dat deden.
  • Het Internationaal Geofysisch Jaar (1957-1958): Dit was geen expeditie op zich, maar eerder een internationaal wetenschappelijk onderzoeksproject van een jaar op Antarctica en andere plaatsen in de wereld. Aan het project namen wetenschappers uit 67 landen deel en het resulteerde in een aantal belangrijke ontdekkingen, waaronder de ontdekking van het gat in de ozonlaag boven Antarctica. Het Internationaal Geofysisch Jaar legde de basis voor het Antarctisch Verdrag, dat in 1959 werd ondertekend en waarbij Antarctica als wetenschappelijk reservaat werd ingesteld.

Welke dieren kan je vinden op de Zuidpool?

Keizerspenguïns in Antarctica
Keizerspenguïns in Antarctica

Antarctica herbergt een kleine verscheidenheid aan unieke en fascinerende dieren die zich hebben weten aan te passen aan de kou. Hier zijn enkele van de meest bekende dieren die op het continent leven:

  • Pinguïns: Op Antarctica leven verschillende soorten pinguïns, waaronder de keizerspinguïn, de Adéliepinguïn en de ezelspinguïn. Deze vogels zijn aangepast aan de koude omstandigheden van het continent en staan bekend om hun sierlijk zwemmen en waggelen op het land.
  • Zeehonden: Er leven verschillende soorten zeehonden op Antarctica, waaronder de zeeluipaard, de weddellzeehond en de krabbenrob. Zeehonden zijn goed aangepast aan de ijzige wateren van het continent en zijn een belangrijk onderdeel van het mariene ecosysteem.
  • Walvissen: Antarctica is ook het thuis van verschillende walvissoorten, waaronder de bultrug, de blauwe vinvis en de orka. Deze dieren worden vaak gezien in de wateren rond het continent, en zijn een populaire attractie voor wildlife watchers.
  • Albatrossen: In de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica leven verschillende soorten albatrossen, waaronder de Wandering Albatross en de Black-browed Albatross. Deze vogels staan bekend om hun indrukwekkende spanwijdte en hun vermogen om lange tijd te vliegen.
  • Skuas: Een skuas is een soort zeevogels die leven in Antarctica en de omliggende Zuidelijke Oceaan. Deze vogels staan bekend om hun agressief gedrag en worden vaak gezien terwijl ze andere vogels lastigvallen voor voedsel.

Lees hier meer over de dieren uit de de artic regio’s van het zuidelijke halfrond.

Enkele nadelen van een bezoek aan Antarctica

  • Kosten: Antarctica bezoeken kan duur zijn, vooral als je van ver komt. Veel touroperators bieden cruises of vluchten naar het continent aan, maar die kunnen vrij duur zijn, en vallen misschien niet binnen ieders budget.
  • Moeilijke toegang: Antarctica is een afgelegen en geïsoleerde plek, en het kan moeilijk te bereiken zijn. Veel bezoekers reizen naar het continent met cruises of vluchten, maar die kunnen worden verstoord door slecht weer of andere factoren. Bovendien zijn er geen wegen of andere vervoersmogelijkheden over land in Antarctica, dus zich verplaatsen kan een uitdaging zijn.
  • Hard klimaat: Antarctica heeft een hard en extreem klimaat, met zeer lage temperaturen, veel wind en weinig neerslag. Dit kan het moeilijk maken om het continent te verkennen en deel te nemen aan activiteiten zoals wandelen en het spotten van wilde dieren. Bovendien kan de extreme kou risico’s opleveren voor reizigers, vooral voor degenen die niet voorbereid zijn of niet aan de omstandigheden gewend zijn.
  • Beperkte activiteiten: Hoewel er een verscheidenheid aan activiteiten beschikbaar is in Antarctica, zoals sightseeing, dieren spotten en wandelen, zijn de opties beperkter dan in andere bestemmingen. Dit is misschien niet geschikt voor reizigers die op zoek zijn naar een gevarieerder aanbod van ervaringen maar puur uit zijn op het avontuur en aantikken van de Zuidpool.

Hoeveel kost een gemiddelde reis naar Antarctica?

Cruises naar Antarctica
Cruises naar Antarctica

De kosten van een reis naar Antarctica kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lengte van de reis, de wijze van vervoer, het type accommodatie en de inbegrepen activiteiten, en de tijd van het jaar. In het algemeen kan echter worden gesteld dat een reis naar Antarctica niet goedkoop is, en de prijzen kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s.

We hebben een ruwe schatting gemaakt van de kosten die je kan verwachten voor een reis naar Antarctica:

  • Cruise: Cruises naar Antarctica zijn de populairste manier om het continent te bezoeken. De prijzen kunnen variëren van ongeveer € 5.000 tot € 25.000 of meer, afhankelijk van de lengte van de cruise, de kwaliteit van de accommodatie en voorzieningen, en de inbegrepen activiteiten.
  • Vliegen: Sommige maatschappijen bieden vluchten naar Antarctica aan, wat een snellere en handigere manier kan zijn om het continent te bereiken. Prijzen voor vluchten kunnen variëren van ongeveer €10.000 tot €20.000 of meer, afhankelijk van de lengte van de vlucht en de inbegrepen activiteiten.
  • Rondreizen over land: Er is ook een klein aantal landtours beschikbaar, waarbij men meestal verblijft in een onderzoeksstation of andere permanente nederzetting op het continent. De prijzen voor deze reizen kunnen variëren van ongeveer €5.000 tot €10.000 of meer, afhankelijk van de lengte van de reis en de inbegrepen activiteiten.

Reizen naar dit afgelegen deel van de wereld te duur? Patagonië kan soortgelijke landschappen bieden, vooral in de winter wijkt het niet veel af van Antarctica. Neem bijvoorbeeld de fantastische Perito Moreno gletjser.

Veelgestelde vragen over de zuidpool

Vervuiling van schepen in de zee rond Antarctica
Vervuiling van schepen in de zee rond Antarctica
Kan je op Antarctica wonen?

Het is mogelijk voor mensen om op Antarctica te leven, maar het is een uitdagende en moeilijke plek om een thuis te noemen. Het continent heeft een hard en extreem klimaat, met extreem lage temperaturen, hoge winden en zeer weinig neerslag. Er zijn op dit moment geen permanente bewoners maar alleen onderzoekcentra met onderzoekers die er soms tot wel een jaar er verblijven. Daarnaast zijn er enkele militaire basissen waar ook alleen tijdelijke bewoning is.

Waarom is het bezoeken van de Zuidpool omstreden?

Antarctica is een kwetsbaar en uniek ecosysteem, en sommige mensen vrezen dat een toename van het toerisme negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu. Er is bijvoorbeeld bezorgdheid over de koolstofuitstoot door het vervoer van toeristen van en naar het continent, alsook over de mogelijkheid dat toeristen de fauna verstoren of het landschap beschadigen.

Wat is de hoogste berg van Antarctica?

De hoogste berg op Antarctica is het Vinson-massief, dat deel uitmaakt van de Sentinel Range in het Ellsworth-gebergte. Het Vinson Massief ligt in het westen van Antarctica, ongeveer 1200 kilometer van de Zuidpool. De berg heeft een hoogte van 4.892 meter boven de zeespiegel en is daarmee de hoogste top van het continent. Naast het Vinson-massief zijn er op Antarctica nog verschillende andere hoge toppen, waaronder Mount Erebus, een actieve vulkaan met een hoogte van 3.794 meter, en Mount Sidley, de hoogste vulkaan op Antarctica, met een hoogte van 4.285 meter.

Wat is de koudste plek op aarde?

Tot op de dag van vandaag is het Vostok Onderzoeksstation op Antarctica met een gemeten temperatuur van –89.2°C de koudste plek op aarde.


Hulp nodig met je reis?