Skip to content
Argentinië.nl » Typisch en lekker Argentijns eten

Typisch en lekker Argentijns eten

We kennen allemaal de Argentijnse grillrooms hier in Nederland, maar wat is nu echt Argentijns eten? Waar staan de Argentijnen bekend om in hun eigen land en welke gerechten mag jij niet overslaan op je reis door Argentinië. Wij hebben een food guide gemaakt met de lekkerste gerechten uit het land die je zeker eens moet proberen. Dit is de Argentijnse keuken op zijn best.

Top 10 Argentijnse gerechten

Streetfood eten in Buenos Aires
Streetfood eten in Buenos Aires

Deze gerechten vind je in bijna alle restaurants in Argentinië of op markten en andere streetfood plekken. Welke vind jij het lekkerste? Wij zijn fan van Dulce de leche en Milanesa!

Argentijns eten (asado)
Argentijns eten (asado)
 1. Asado: Dit is een traditionele Argentijnse barbecue (parrillas) met gegrild vlees, meestal rundvlees, bereid boven een open vuur. Het is een hoofdbestanddeel op bijeenkomsten en een must voor iedereen die Argentinië bezoekt.
 2. Empanadas: Deze hartige gebakjes zijn gevuld met een verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder vlees, kaas en groenten. Ze zijn een geweldige snack voor onderweg en zijn te vinden op straatmarkten en kraampjes in heel Argentinië. Je vindt ze trouwens door heel Latijns Amerika dus misschien ben je er wel bekend mee.
 3. Choripan: Dit heerlijke broodje bestaat uit een gegrilde worst (chorizo) geserveerd op een broodje (pan) met de beroemde chimichurri saus. Het is een populair straatvoedsel in Argentinië en is te vinden op vele openlucht evenementen en bijeenkomsten. Eet choripan wanneer je de markten van Buenos Aires bezoekt!
 4. Milanesa: Dit gepaneerde en gefrituurde vleesgerecht is een populaire optie in Argentinië. Het wordt vaak geserveerd met aardappelpuree of een salade. Een stevig maal dat perfect is voor een wandeling in de kou.
 5. Dulce de leche: Deze romige karamelachtige spread is een favoriet onder de Argentijnen en kan worden gevonden in een verscheidenheid aan desserts, waaronder alfajores (koekjes gevuld met dulce de leche) en torta de dulce de leche (een cake gemaakt met dulce de leche).
 6. Chimichurri: Deze saus, gemaakt van peterselie, knoflook en azijn, is een hoofdbestanddeel van de Argentijnse keuken. Hij wordt vaak geserveerd bij gegrild vlees, zoals asado, en kan ook worden gebruikt als marinade of dipsaus. Je kan hem standaard ook in Nederland vinden in een Argentijns restaurant.
 7. Yerba mate: Deze bittere thee is een populaire drank in Argentinië en wordt vaak gezamenlijk gedronken uit een gedeelde kalebas (mate) met een metalen rietje (bombilla). Het is een trendy drankje aan het worden in Nederland net als bijvoorbeeld matcha thee.
 8. Locro: Deze stevige stoofpot wordt gemaakt met een verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder maïs, bonen, vlees en groenten. Het is een traditioneel Argentijns gerecht en wordt vaak geserveerd tijdens de koudere maanden. Lekker vet!
 9. Churros: Deze gefrituurde deeggebakjes zijn een populair dessert in Argentinië en zijn te vinden op vele straatmarkten en kraampjes. Ze worden vaak geserveerd met een dipsaus, zoals dulce de leche of chocolade. Je kan ze hier in Europa ook vinden op de Spaanse stranden!
 10. Alfajores: Deze koekjes, gevuld met dulce de leche, zijn een populaire traktatie in Argentinië. Ze zijn te vinden bij veel bakkerijen en cafés in het hele land.

Enkele leuke tips voor het eten van streetfood

Empanadas uit de oven
Empanadas uit de oven

Wees avontuurlijk en probeer verschillende gerechten om de Argentijnse keuken echt te leren kennen. Zoek naar straatverkopers die veel lokale klanten hebben, want die serveren waarschijnlijk verse en authentieke gerechten. Gebruik je gezonde verstand en wees voorzichtig bij het proberen van nieuw voedsel om te voorkomen dat je ziek wordt. Wijken in Buenos Aires zoals La Boca of San Telmo staan bekend om de goede restaurants en streetfood kraampjes.

Unieke gerechten in Argentinië

Enkele gerechten die uniek zin in Argentinië zijn mate, criadillas en sopa paraguaya.

 • Mate: Zoals hierboven vermeld, mate is een populaire drank in Argentinië, maar het kan worden beschouwd als vreemd voor sommigen omdat het vaak gezamenlijk wordt geconsumeerd uit een gedeelde kalebas.
 • Criadillas: Dit zijn gefrituurde stierenballen, wat door sommigen als ongebruikelijk wordt beschouwd.
 • Sopa paraguaya: Dit traditionele gerecht is een soort maïsbrood gemaakt met kaas, melk en maïsmeel. Sommigen vinden het vreemd omdat het niet als soep wordt beschouwd. Het komt eigenlijk uit Paraguay maar is simpelweg zeer populair in Argentinië.

Wat drinken de Argentijnen allemaal?

Mate een typisch Argentijns drankje
Mate een typisch Argentijns drankje

De populairste dranken in Argentinië zijn mate, wijn en bier. Natuurlijk allemaal met hun eigen twist!

 • Mate is een bittere thee die gezamenlijk wordt gedronken uit een gedeelde kalebas (mate) met een metalen rietje (bombilla). Het is een hoofdbestanddeel van de Argentijnse cultuur en wordt op veel sociale bijeenkomsten gedronken.
 • Wijn is ook een populaire drank in Argentinië, omdat het land veel wijngaarden heeft en een breed scala aan wijnen produceert. Malbec is de meest bekende Argentijnse wijn, maar het land produceert ook andere soorten, zoals Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Enkele bekende wijnregio’s zijn Mendoza en Salta.
 • Bier is ook populair in Argentinië. Het land produceert veel lokale merken, zoals Quilmes, Brahma en Isenbeck. Bier wordt vaak gedronken tijdens sociale bijeenkomsten en openluchtevenementen, zoals voetbalwedstrijden. Een gebied dat beroemd is om zijn bier is Bariloche.

In het algemeen drinken de inwoners van Argentinië ‘s ochtends en gedurende de dag mate, wijn bij de maaltijd en bier tijdens sociale bijeenkomsten. Dit zijn echter slechts generalisaties en individuele voorkeuren kunnen natuurlijk variëren. Wij gaan er als reiziger wel lekker in mee! Mate staat tegenwoordig ook bij ons in Nederland op het menu ter vervanging van onze ochtend koffie.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?