Skip to content
Argentinië.nl » Typisch en lekker Argentijns eten » Mate het Argentijnse kopje thee

Mate het Argentijnse kopje thee

Mate is een traditionele Zuid-Amerikaanse drank die vooral populair is in Argentinië, waar hij wordt beschouwd als de nationale drank. Mate wordt gemaakt van de gedroogde bladeren en twijgen van de plant Ilex paraguariensis, die inheems is in Zuid-Amerika en behoort tot de hulstfamilie.

Hoe wordt mate gemaakt?

Mate een typisch Argentijns drankje
Mate een typisch Argentijns drankje

Om mate te maken worden de gedroogde bladeren en twijgen tot een fijn poeder vermalen en in een kleine, holle kalebas gedaan, die “mate” wordt genoemd. Aan de mate wordt heet water toegevoegd en een metalen rietje, een “bombilla” genaamd, wordt gebruikt om het aftreksel te drinken.

Mate heeft een bittere, grasachtige smaak die vaak wordt vergeleken met groene thee. Het is echter ook verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder munt, citrusvruchten en zelfs chocolade. Sommige mensen voegen ook zoetstoffen of kruiden aan de mate toe om de smaak te veranderen.

Waar komt mate vandaan?

Mate heeft een lange geschiedenis in Zuid-Amerika, en er zijn aanwijzingen dat het al honderden jaren door inheemse gemeenschappen in de regio wordt gedronken. Mate wordt traditioneel geassocieerd met gezelligheid en wordt vaak gedronken in het gezelschap van vrienden en familie.

In Argentinië is het gebruikelijk dat mensen de hele dag een thermoskan met heet water en een mate kalebas bij zich dragen, aangezien mate vaak meerdere keren per dag wordt geconsumeerd. Het wordt ook vaak gedeeld tussen vrienden, waarbij degene die de mate bereidt de kalebas en de bombilla aan iedereen om de beurt geeft. Het is eigenlijk een beetje de thee van Argentinië.

Gezondheidsvoordelen van mate

Mate heeft een aantal voordelen voor de gezondheid, zoals een energieboost, een betere spijsvertering en een lagere bloeddruk. Het is ook een bron van antioxidanten, die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. In lijn met wat thee ook met het lichaam doet.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?