Skip to content
Argentinië.nl » De top bezienswaardigheden van Argentinië

De top bezienswaardigheden van Argentinië

Ga je op reis naar Argentinië dan wil je natuurlijk alleen stoppen bij de leukste bezienswaardigheden van het land. Zo wil je de cultuur van de gaucho’s cultuur meemaken, de rijkdom van de pampa’s proeven en de ongerepte natuur van het Andes gebergte dat zich tot ver in Patagonië uitstrekt ontdekken. Maar bij welke highlight ga je beginnen? Met onze top bezienswaardigheden van 2024 voor Argentinië helpen we je een stapje in de juiste richting. Staat er een leuke trekpleister nog niet tussen laat het ons dan even weten!

Top bezienswaardigheden

Iguazu falls
Iguazu falls in Argentinië

Onze lijst met bezienswaardigheden is zorgvuldig samengesteld uit eigen ervaringen die wij tijdens het rondreizen hebben opgedaan. Daaruit is een absolute must see top 10 Argentinië gekomen maar uiteraard ook nog een hoop andere mooie trekpleisters in het land.

  1. Iguaza Falls
  2. Perito Moreno Gletsjer
  3. Buenos Aires
  4. Ushuaia
  5. De zeven meren route van Bariloche
  6. Mendoza
  7. Salta
  8. Fitz Roy

#1 Iguaza falls

Iguazu watervallen
Iguazu watervallen

Misschien een beetje cliché om de Iguaza Falls op plek 1 van de Argenteinse bezienswaardigheden te zetten gezien elk reisblog en reisgids dit ook doet. Maar we kunnen er bij Argentinie.nl ook niet omheen, de Iguaza Falls zijn een echte must bezienswaardigheid voor elke reiziger.

Iguazu falls tourboot
Iguazu falls tourboot

De watervallen zijn ongeëvenaard en één van de zeven natuurlijke nieuwe wereldwonderen. Ze liggen midden in een mysterieus regenwoud en fungeren als een natuurlijke grens met Brazilië. Groot, machtig natuurgeweld dat prachtige mistige spektakels creëert.

Iguazu falls in het regenseizoen
Iguazu falls in het regenseizoen

Let op, in het droge seizoen zijn de watervallen een stuk minder imposant dan in het regenseizoen. De watervallen liggen in het natuurreservaat Iguaçu National Park in de provincie Misiones. Lees hier verder over de Iguaza Falls en de beste uitzichtpunten.

#2 Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno glacier
Perito Moreno glacier

Voor de nummer twee bezienswaardigheid van Argentinië reizen we helemaal af naar het zuiden van het land. We bezoeken de Perito Moreno gletsjer, een natuurfenomeen dat maar weinig mensen ooit hebben gezien en door global warming misschien wel helemaal verdwijnt.

Perito Moreno Gletsjer
Perito Moreno gletsjer

Stel je een gigantische witte muur van ruim 60 meter hoog voor die afbrokkelt in de wateren van Lago Argentino. Een leuk feitje over deze gletsjer is dat het één van de weinige ter wereld is die groeit, ongeveer twee meter per dag.

Perito Moreno Gletsjer
Perito Moreno Gletsjer

Deze groei brengt ook het afbreken van het ijs met zich mee dat dagelijks te bewonderen is. Het is mega spectaculair om dit natuurfenomeen mee te maken want het kraken en donderen van het ijs lijkt op onweer.

IJsmuur van Perito Moreno
IJsmuur van Perito Moreno

De Perito Moreno gletsjer is één van de grootste gletsjers ter wereld en ligt in het Los Glaciares National Park niet ver van de grens met Chili en dicht bij het beroemde Nationale Park Torres del Paine wat trouwens perfect te combineren is. Lees hier onze guide over de Perito Moreno gletsjer.

#3 Buenos Aires

Casa Rosada
Casa Rosada het presidentshuis aan Plaza de Mayo

Het Parijs van Amerika noemen ze Buenos Aires ook wel. Niet zo vreemd met zoveel Europese invloed van het koloniale verleden. Wij vinden “La Reina Del Plata” een toepasselijkere naam wat “De koningin van het zilver” betekend. Toepasselijker want Argentinië heeft zijn naam ontleent van dit edelmetaal in het Latijns “argentum”.

Obelisco de Buenos Aires
Obelisco de Buenos Aires

De stad is een prachtige mengelmoes van culturen en heeft elke bezoeker genoeg te bieden. De highlights van de stad zijn natuurlijk de kleurrijke straat Caminito in La Boca, Plaza de Mayo het iconische 19e-eeuwse centrale plein met het Casa Rosada (presidentshuis) en natuurlijk de iconische Obelisco de Buenos Aires.

Caminito in de wijk La Boca
Caminito in de wijk La Boca

Voor historie, architectuur, cultuur en heerlijk eten zit je goed in Buenos Aires. Het krijgt van ons daarom een waardige plek 3 in de top bezienswaardigheden. Ontdek Buenos Aires met onze cityguide.

#4 Ushuaia

Ushuaia
Ushuaia

De plaats Ushuaia is de perfecte startbasis voor hikers en wandelaars die de ongerepte natuur van Patagonië willen ontdekken. Het ligt aan de rand van het beroemde Tierra Del Fuego National Park dat toch echt wel tot de top Nationale Parken in de wereld behoort. In de volksmond heet het ook wel vuurland.

Ushuaia del Fin del Mundo
Ushuaia del Fin del Mundo

Ushuaia is tevens de zuidelijkste stad ter wereld en word ook wel het einde van de wereld genoemd, hier meer over in het Museo Del Fin del Mundo. Want na Ushuaia is er alleen maar zee en Antarctica.

Zeeleeuwen in het Beagle kanaal
Zeeleeuwen in het Beagle kanaal

Het is een plek die tot de verbeelding spreekt en op de bucketlist voor Argentinië moet staan. Een trektocht door Tierra del Fuego Natinoal Park en boottocht over het Beagle kanaal zijn de highlights van de stad. De naam Beagle is afkomstig van het beroemde schip HMS Beagle dat de ontdekkingsreiziger Charles Darwin met zich meebracht langs de kust van Argentinië. Zwaai zeker even naar de zeeleeuwen tijdens de boottocht met een beetje mazzel zwaaien ze terug.

Lees hier verder over Ushuaia.

#5 De zeven meren route van Argentinië

Bariloche en de zeven meren route
Bariloche en de zeven meren route

Na het lezen van de eerste 4 bezienswaardigheden voor Argentinië heb je vast al door dat het land uitblinkt in natuurfenomenen. De Ruta de Los Siete Lagos (zeven meren route) in Patagonië nabij de stad Bariloche maakt deze claim alleen maar sterker.

Zeven meren route
Zeven meren route

Reis met de auto of ter voet door de ongerepte natuur van San Martín de los Andes naar het Nationaal park Nahuel Huapi over een tocht van ongeveer 100-120 kilometer. Hier bezoek je de meren Lago Lácar, Lago Machónico, Lago Falkner, Lago Villarino, Lago Escondido, Lago Espejó en Lago Correntoso elk met een eigen flair.

Uitzicht over nationale park Nahuel Huapi
Uitzicht over nationale park Nahuel Huapi

Spot watervallen, wildlife en maak hiketochten zoveel als je maar wilt. Dit is een plek voor bezinning en wandeltochten door de ongerepte natuur. Het prettige klimaat zorgt ook voor mildere winters dan bijvoorbeeld de regio omtrent Perito Moreno.

Lees hier alles over Bariloche en de beste routes om de zeven meren.

#6 Mendoza

Bus in Mendoza
Bus in Mendoza / cc Pablo C.M Flickr

Even genoeg natuur! We gaan naar Mendoza de vierde stad van Argentinië met een kleine miljoen inwoners. De oude stad staat vol met prachtige Art Deco architectuur en word omringt door wijngaarden.

Parque general San Martin
Parque General San Martin

Voor architecten en cultuurliefhebbers is hier genoeg te beleven. Enkele highlights zijn het Lago Del Parque General San Martin, Cerro de la Gloria en Plaza Independencia Mendoza.

Aconcagua Argentinie
Aconcagua nabij Mendoza / cc Koen van Nijnatten

En als je dacht dat er geen activiteiten in de natuur waren rondom Mendoza dan heb je het goed mis! De stad is beroemd om zijn skipistes dankzij het skigebied Las Leñas. Daarnaast is het de uitvalsbasis om de hoogste berg van Amerika (Noord & Zuid) de Aconcagua van 6961 meter hoog te beklimmen. Genoeg te doen dus in Mendoza en een waardige zesde plek tussen onze bezienswaardigheden.

Bekijk hier onze cityguide voor de stad Mendoza.

#7 Salta

Salta in Argentinië
Salta in Argentinië

Op naar het noorden van Argentinië! We bezoeken de stad Salta die bekend staat om zijn schoonheid, in de volksmond ook wel “Salta la Linda” genoemd wordt wat Salta de prachtige betekent. Het is een populaire toeristische trekpleister gezien de empanadas hier subliem zijn (onze eigen mening).

Naast de verrukkelijke empanadas die je hier kan eten biedt de stad Salta reizigers een uniek kijkje in het koloniale verleden van Argentinië. De vele oude gebouwen stammen uit de 16e eeuw en doen je denken aan menig Spaanse stad. Relaxen en van het zonnetje genieten kan hier zeker. Het woestijnachtige gebied zorgt voor zon zekerheid.

Kabelbaan Telerifico in Salta
Kabelbaan Telerifico in Salta

Leuke activiteiten zijn een tripje met de kabelbaan Telerifico naar de Cerro San Bernardo die een prachtig uitzicht over de stad heeft. Daarnaast vonden wij de Tren a la Nubes treinreis buitengewoon fabelachtig. Deze treinreis heet niet voor niks de trein naar de wolken want het brengt je langs gigantische afgronden en kloven met spectaculaire uitzichten.

Cafayate nabij Salta
Cafayate nabij Salta

De regio om Salta (tevens de provincienaam) is een beroemde wijnregio dus bij deze alvast proost. Vooral het plaatsje Cafayata staat om zijn wijnen bekend.

Lees hier onze reistips voor Salta en de omgeving.

#8 Fitz Roy

Fitz Roy in Argentinië
Fitz Roy bergtoppen

Niet ver van het bergdorp El Chaltén ligt één van de beroemdste bergen van Argentinië Monte Fitz Roy. De 3375 meter hoge berg ligt precies op de grens van Argentinië en Chili en is toch wel één van de meest iconische plekken van het land voor wandelaars. De berg wordt tevens gedeeld door twee nationale parken namelijk het Chileense Torres del Paine en Argentijnse Los Glaciares National Park.

Torres del Paine en Fitz Roy
Torres del Paine en Fitz Roy

Leuk feitje over de berg is dat deze ook wel naam Cerro Chaltén krijgt van de lokale bevolking. Dit komt voort uit de lokale taal Tehuelche en betekent “rokende berg” omdat de wolken altijd een beetje rondhangen rond de top.

Fitz Roy vanuit Patagonia in Argentië
Fitz Roy vanuit Patagonia in Argentië

De huidige naam Fitz Roy stamt uit 1877 en is de naam van de kapitein van de HMS Beagle waarop de ontdekker van de berg Francisco Moreno (en ook Charles Darwin) zat. Je raad het vast al maar hij gaf ook de naam Perito Moreno aan de beroemde gletsjer.

Missen we nog leuke bezienswaardigheden?

Argentinië is een heel erg groot land waardoor er ontelbaar bezienwaardigheden te vinden zijn. Sommige zullen dus niet terugkomen in ons overzicht maar hebben misschien wel een vermelding nodig. Daarom horen wij graag van andere reizigers welke plekjes in Argentinië nog meer leuk zijn om te bezoeken. Zo inspireren we elkaar om een nog mooiere reis te maken door dit prachtige land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?