
De Atacama-woestijn ligt in het noorden van het Argentinië en is een unieke en adembenemende bestemming die reizigers een breed scala aan ervaringen biedt. De Atacama-woestijn staat bekend om zijn droge en dorre klimaat. Het schikt zich uitermate goed voor sandboarden, wandelen, sterren kijken en vogels spotten.
De extreem droge Atacama woestijn

De Atacama-woestijn is een grote, droge regio in het noorden van Argentinië en strekt zich uit tot in Chili en Bolivia. Het is een van de droogste gebieden op aarde, waar in sommige gebieden minder dan 1 millimeter regen per jaar valt.

De gemiddelde temperatuur in de Atacama-woestijn kan sterk variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar en de hoogte. In de zomer kan de temperatuur overdag oplopen tot 35°C en in de winter dalen tot 0°C. In de hoger gelegen gebieden zijn de temperaturen over het algemeen koeler en kunnen ze ‘s nachts zelfs het vriespunt bereiken.
Een van de meest opvallende kenmerken van de Atacama-woestijn is het landschap, dat wordt gekenmerkt door torenhoge zandduinen, zoutpannen en rotsen. De regio heeft ook een aantal geisers en warmwaterbronnen, die populaire toeristische attracties zijn.
De woestijn ligt op een gemiddelde hoogte van 2.500 meter boven de zeespiegel, maar bereikt in sommige gebieden hoogtes tot 6.000 meter. De regio is enorm groot, met een oppervlakte van ongeveer 105.000 vierkante kilometer.
Lees hier meer over het klimaat van Argentinië van noord to zuid.
Flora en fauna in de woestijn

Ondanks het harde klimaat herbergt de Atacama-woestijn een grote verscheidenheid aan planten en dieren die zich aan de extreme omstandigheden hebben aangepast.
Enkele voorbeelden van dieren die uniek zijn voor de Atacama-woestijn zijn:
- Andes flamingo
- Andes-condor
- Vicuña
- Guanaco
- Zuid-Amerikaanse grijze vos
- Poema
- Woestijn konijn
- Andes gordeldier
- Woestijn schildpad
- Andes adder
Enkele planten die uniek zijn voor de Atacama-woestijn zijn:
- Atacama zoutstruik
- Atacama-cactus
- Woestijnaster
- Woestijn olijf
- Woestijn goudsbloem
- Atacama madeliefje
- Woestijnpapaver
- Atacama-zonnebloem
- Woestijnwilg
- Woestijn agave
Waar staat de Atacama-woestijn bekend om?

Het grootste deel van de Atacama woestijn ligt niet in Argentinië maar is toch goed te bereiken vanuit het land. Er zijn enkele wereldberoemde stukken die uniek zijn in de wereld zoals de zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Hieronder nog enkele highlights van de woestijn.
- Salar de Uyuni: Deze prachtige zoutvlakte is de grootste ter wereld en biedt een adembenemend uitzicht op het omringende landschap. Je kan een tour maken en de nabijgelegen eilanden bezoeken, waar een unieke flora en fauna is ontstaan door de hoge concentratie zout.
- San Pedro de Atacama: Deze kleine stad is een populaire uitvalsbasis voor reizigers die de Atacama-woestijn bezoeken. Het biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden, evenals een verscheidenheid aan restaurants en winkels.
- Valle de la Luna: Deze adembenemende vallei staat bekend om zijn unieke rotsformaties en is een populaire plek om te wandelen en sterren te kijken.
- Laguna Colorada: Deze rode lagune herbergt een grote populatie flamingo’s en is een must voor elke natuurliefhebber.
- El Tatio Geisers: Deze geisers zijn de hoogste ter wereld en zijn een indrukwekkend gezicht om te zien. Je kan ze het beste vroeg in de ochtend bezoeken, wanneer de stoom het best zichtbaar is.
- Purmamarca: Dit kleine dorp staat bekend om zijn kleurrijke heuvels genaamd de Quebrada de Humahuaca, die een populaire plek zijn om te fotograferen.
- Cachi: Dit kleine stadje ligt in de uitlopers van de Andes en staat bekend om zijn koloniale architectuur en uitstekende wijn.
- Tolar Grande: Deze kleine stad ligt in het hart van de Atacama-woestijn en is een geweldige plek om te leren over de geschiedenis en cultuur van de regio.
- Pumamarka: Dit oude dorp is de thuisbasis van een aantal precolumbiaanse ruïnes en is een geweldige plek om te leren over de inheemse geschiedenis van het gebied.
- Talampaya Nationaal Park: Dit nationale park is de thuisbasis van een aantal unieke rotsformaties.