Skip to content

De Pampas zijn een uitgestrekte vlakte in Argentinië, met een oppervlakte van ongeveer 400.000 vierkante kilometer. Ze liggen in het centrale en zuidelijke deel van het land en herbergen een aantal grote steden, waaronder Buenos Aires, Rosario en La Plata.

Wat zijn de pampas precies?

Pampas van Argentinië
Pampas van Argentinië

De Pampa’s worden gekenmerkt door hun vlakke, grasachtige landschappen en zijn een belangrijk landbouwgebied, waar verschillende gewassen worden verbouwd, zoals tarwe, maïs en sojabonen. De regio herbergt ook een aantal veeboerderijen, die een belangrijk deel van de plaatselijke economie vormen.

Beste reistijd voor de Pampas

Ranches in de pampas van Argentinië
Ranches in de pampas van Argentinië

De beste tijd om de Pampas te bezoeken hangt af van wat u wilt doen. De zomermaanden (december tot februari) zijn over het algemeen de warmste en populairste tijd voor een bezoek, omdat het weer dan aangenaam is en er allerlei buitenactiviteiten te doen zijn. De lente (september tot november) en de herfst (maart tot mei) zijn echter ook goede tijden voor een bezoek, omdat het weer dan koeler is en er minder mensenmassa’s zijn.

Lees hier meer over het klimaat van Argentinië.

Het domain van de gauchos

Gauchos de cowboy van de Pampas
Gauchos de cowboy van de Pampas

Gauchos zijn cowboys die op de ranches (boerderijen) in de Pampas werken. Zij zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur en de geschiedenis van Argentinië en staan bekend om hun vaardigheid in paardrijden en hun sterke arbeidsethos. Veel gauchos werken nog steeds op de ranches in de Pampas, verzorgen het vee en de paarden en helpen het land te onderhouden. Ze zijn tevens vaak de sterspelers in het Argentijnse spel Pato.

Fauna in de Pampas

De Pampa’s herbergen een grote verscheidenheid aan dieren, zowel inheemse als door de mens geïntroduceerde soorten. Enkele van de dieren die je vaak in de Pampas zal tegenkomen zijn:

  • Vee: Vee is een belangrijk onderdeel van de economie van de Pampas en is te vinden op veel van de ranches in de regio.
  • Paarden: Paarden zijn ook een belangrijk onderdeel van de cultuur van de Pampas en worden gebruikt door de gauchos (cowboys) voor vervoer en werk.
  • Schapen: Schapen worden gefokt voor hun wol en vlees en zijn te vinden op veel van de ranches in de regio.
  • Herten: Er zijn verschillende soorten herten die in de Pampas voorkomen, waaronder het witstaarthert en het pampishert.
  • Poema: Poema’s, ook bekend als bergleeuwen of poema’s, zijn inheems in de Pampas en kunnen worden gevonden in de meer afgelegen gebieden van de regio.
  • Vos: Er zijn verschillende soorten vossen die in de Pampas voorkomen, waaronder de pampasvos en de Zuid-Amerikaanse grijze vos.
  • Gordeldier: Het negenbandgordeldier is inheems in de Pampas en komt in veel delen van de regio voor.
  • Viscacha: Viscachas zijn grote knaagdieren die inheems zijn in de Pampas en kunnen worden gevonden in vele delen van de regio.
  • Rhea: Rhea’s zijn grote, vliegloze vogels die inheems zijn in de Pampas en kunnen worden gevonden in vele delen van de regio.
  • Anaconda: Anaconda’s zijn grote slangen die kunnen worden gevonden in de meer afgelegen gebieden van de Pampas.

Hulp nodig met je reis naar Argentinië?