Skip to content
Argentinië.nl » De top bezienswaardigheden van Argentinië » Quebrada de Humahuaca

Quebrada de Humahuaca

Gelegen in het hart van de Andes in de provincie Jujuy ligt de Quebrada de Humahuaca vallei. Deze prachtige vallei staat bekend om zijn bizar gekleurde bergenrug die is gevormd door miljoenen jaren van erosie. Het is een smalle vallei die zich uitstrekt over meer dan 155 kilometer, van de hoge Andes naar de Argentijnse pampas. Waar de meeste reizigers voor komen is de unieke kleurrijke rotsformaties. Perfect te bezoeken vanuit de stad Salta of het dorpje Tilcara.

Wat is de Quebrada de Humahuaca

Quebrada de Humahuaca
Quebrada de Humahuaca

De vallei werd gevormd door erosie, een proces dat optreedt wanneer water, wind en andere natuurlijke krachten het aardoppervlak in de loop der tijd afslijten. De Quebrada de Humahuaca is de thuisbasis van een aantal geologische kenmerken die werden gevormd door dit proces, met inbegrip van torenhoge kliffen, diepe kloven, en kleurrijke rotsformaties. De vallei herbergt ook een aantal rivieren en beken die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de vorming van het landschap in de loop der tijd. Het is een soort Grand Canyon van Argentinië.

Erosie in de Quebrada de Humahuaca vallei
Erosie in de Quebrada de Humahuaca vallei

Deze dorre vallei, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, maakte ooit deel uit van het Incarijk en was een belangrijke handelsroute. Tegenwoordig komen de meeste mensen hier voor de schoonheid – een mix van rood, roze en oranje die bijna geschilderd lijken op de heuvels rondom.

Strakke blauwe lucht boven de Quebrada de Humahuaca vallei
Strakke blauwe lucht boven de Quebrada de Humahuaca vallei

De exacte leeftijd van de Quebrada de Humahuaca is niet bekend, maar men denkt dat hij miljoenen jaren geleden is ontstaan. De regio heeft een lange en rijke geschiedenis, met menselijke nederzettingen van duizenden jaren geleden.

Quebrada de Humahuaca volgt namelijk de lijn van een belangrijke culturele route, de Camino Inca, langs de spectaculaire vallei van de Rio Grande, van de bron in het koude hoogland van de Andes tot de samenvloeiing met de Rio Leone zo’n 150 km naar het zuiden.

Jujuy regio in Argentinië
Jujuy regio in Argentinië

De vallei vertoont aanzienlijke bewijzen van het gebruik ervan als belangrijke handelsroute in de afgelopen 10.000 jaar. Er zijn zichtbare sporen van prehistorische jager-verzamelaarsgemeenschappen, van het Incarijk (15e-16e eeuw) en van de onafhankelijkheidsstrijd in de 19e en 20e eeuw.

Grappig weetje is dat het woord Quebrada (wat letterlijk “gebroken” betekent) een naam die in Argentinië wordt gebruikt om diepe ravijnen aan te duiden. Je zal deze dus vaker zien langskomen.

Het dorpje Tilcara als uitvalsbasis

Reizen met de auto naar Humahuaca
Reizen met de auto naar Humahuaca

San Francisco de Tilcara (meestal Tilcara genoemd) is een stad in de Argentijnse provincie Jujuy, en de hoofdplaats van het departement Tilcara. Sporen van menselijke bewoning in het gebied gaan meer dan 10.000 jaar terug, waardoor het een van de oudste continu bewoonde nederzettingen van Argentinië is. Vanuit dit dorpje kan je gemakkelijk de Quebrada de Humahuaca bezoeken. Er is niet veel te doen in het dorpje dus we kunnen ook aanraden om in Salta te verblijven, dit is wel dan ongeveer 4 uur rijden naar de Quebrada de Humahuaca.

Puramarca in combinatie met Salinas Grandes

Purmamarca kan ook als uitvalsbasis worden gebruikt. De heuvels zijn hier iets minder imposant maar het ligt wel pal naast Cerros de los Siete Colores (Heuvel van zeven kleuren), een puntige heuvel met rode, witte, groene en okerkleurige rotslagen. Het dorpje is erg klein dus misschien niet interessant voor elke reiziger.

Wist je dat het mogelijk is om hier flamingo’s te spotten in de bergen? Een vreemd gezicht maar ze zijn er wel degelijk gezien ze van de zoutvlakte Salinas Grandes afkomen. Die liggen er niet ver vandaan maar wel op een hoogte van 5.000 meter op de Altiplano-hoogvlakte (één van de beroemdste van de Andes). Erg tof als uitstapje!

Beste reistijd voor een bezoekje aan de Quebrada de Humahuaca

Als je geïnteresseerd bent in buitenactiviteiten dan is de beste tijd om de Quebrada de Humahuaca te bezoeken tussen november en maart, wanneer het weer over het algemeen droog en zonnig is. Tijdens deze maanden zijn de paden in goede staat en de bergen vrij van sneeuw, waardoor het de perfecte tijd is voor wandelen, mountainbiken en andere buitenavonturen.

De maanden september, oktober, april en mei zijn over het algemeen de beste maanden om het gebied te bezoeken. Enkele leuke festivals zijn trouwens het Tilcara Carnaval in februari en het Pachamama Festival in juni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?