Skip to content
Argentinië.nl » De Argentijnse cultuur ontdekken

De Argentijnse cultuur ontdekken

Argentinië is een land met een rijke en diverse culturele geschiedenis. Het ligt in Zuid-Amerika en staat bekend om zijn tangomuziek, heerlijke keuken en levendige kunstscene. De Argentijnen zijn groot fan van voetbal en hierin de aartsrivaal van buurland Brazilië. Van noord tot zuid de cultuur is zwaar beïnvloedt door de Europese ontdekkingsreizigers. We nemen je mee naar een kijkje in de authentieke Argentijnse cultuur.

Van inheemse bevolking tot kolonisaties

Inheemse bevolking Quechua in de Andes
Inheemse bevolking Quechua in de Andes

De inheemse bevolking van Argentinië, bekend als de Mapuche, leeft al duizenden jaren in de regio. Zij hebben een rijk cultureel erfgoed dat traditionele muziek, dans en kunstvormen omvat. Het Mapuche-volk volgt ook van oudsher een levenswijze die nauw verbonden is met het land en de natuurlijke omgeving.

Zoals veel landen in Zuid-Amerika heeft Argentinië een sterke invloed van de Spaanse kolonisatie. Dit is duidelijk zichtbaar in de architectuur, taal en culturele gebruiken van het land. De tango, bijvoorbeeld, is een dans die eind 19e eeuw ontstond in de arbeiderswijken van Buenos Aires. Het is sindsdien een integraal onderdeel geworden van de Argentijnse cultuur en wordt genoten door mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Gaucho in Cordoba
Gaucho in Cordoba

Argentinië is ook de thuisbasis van een bloeiende kunstscene, met veel getalenteerde kunstenaars en muzikanten die hun stempel drukken op het internationale toneel. Het land staat bekend om zijn rijke literaire traditie, met schrijvers als Jorge Luis Borges en Julio Cortázar die wereldwijde bekendheid genieten.

Qua keuken staat Argentinië bekend om zijn heerlijke rundvlees, dat vaak boven een open vuur wordt gegrild in een traditionele Argentijnse barbecue, of “asado”. Andere populaire gerechten zijn empanadas, een hartig gebakje gevuld met vlees of groenten, en dulce de leche, een karamelachtige saus gemaakt van gezoete gecondenseerde melk.

Over het algemeen is de Argentijnse cultuur een levendige en diverse mix van inheemse, Spaanse en Europese invloeden. Het is een land dat waarde hecht aan zijn culturele tradities en trots is op zijn rijke geschiedenis.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?