Skip to content
Argentinië.nl » De Argentijnse cultuur ontdekken » Het traditionele Argentijnse spelletje pato

Het traditionele Argentijnse spelletje pato

Pato is een traditioneel Argentijns spel dat elementen van paardrijden en basketbal combineert. Het is de nationale sport van Argentinië en wordt gespeeld met een bal van leer, die “pato” wordt genoemd (wat “eend” betekent in het Spaans). Probeer het een keer te spelen tijdens je rondreis door Argentinië.

Pato voor dummies

De oorsprong van Pato gaat terug tot de 17e eeuw, toen het werd gespeeld door gauchos (cowboys) in Argentinië. Het spel werd oorspronkelijk gespeeld met een levende eend in een mand, maar deze werd later vervangen door een leren bal vanwege de bezorgdheid over dierenmishandeling.

How to play

Om Pato te spelen, rijden twee teams van vier spelers elk op een paard en proberen de bal door een hoepel te gooien. De ring is gemonteerd op een paal en bevindt zich aan weerszijden van het speelveld. Het team dat de meeste punten scoort, wint het spel.

Er zijn een paar verschillende varianten van Pato, waaronder “Pato Indio“, dat op een kleiner veld wordt gespeeld en meer fysiek contact met zich meebrengt, en “Pato a la Chilena“, dat met zes spelers per team wordt gespeeld.

Waar kan je pato spelen?

Pato wordt het meest gespeeld in Argentinië, maar ook in andere landen in Zuid-Amerika, zoals Chili en Uruguay. Enkele van de beste plaatsen om Pato te spelen in Argentinië zijn:

  • Estancia La Bamba de Areco: Deze ranch in de provincie Buenos Aires staat bekend om zijn Pato wedstrijden en biedt bezoekers de kans om deel te nemen aan het spel.
  • Estancia Santa María: Gelegen in de provincie Santa Fe, biedt deze ranch Pato demonstraties en toernooien voor bezoekers.
  • Estancia El Cardal: Gelegen in de provincie Entre Ríos, staat deze ranch bekend om zijn Pato wedstrijden en biedt bezoekers de kans om aan het spel deel te nemen.
  • Estancia El Ombú: Gelegen in de provincie Buenos Aires, biedt deze ranch Pato demonstraties en toernooien voor bezoekers.

Kortom, Pato is een uniek en opwindend spel dat je zeker een keer moet spelen! Of je nu een ervaren ruiter bent of gewoon iets nieuws wilt proberen, Pato is een geweldige manier om de cultuur en de geschiedenis van Argentinië te ervaren.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?