Skip to content
Argentinië.nl » De Argentijnse cultuur ontdekken » Tango dansen in Argentinië

Tango dansen in Argentinië

De tango is een dans- en muziekgenre dat ontstond in Buenos Aires, Argentinië aan het eind van de 19e eeuw. Hij staat bekend om zijn passie, emotie en sensualiteit, en is een iconisch symbool geworden van de Argentijnse cultuur. Hier is een kort overzicht van de tango:

Het ontstaan van de tango

Tango dansers op straat in Argentinië
Tango dansers op straat in Argentinië

Men denkt dat de tango is ontstaan in de arbeiderswijken van Buenos Aires in de late jaren 1800. Het werd aanvankelijk geassocieerd met de lagere klassen, en het werd vaak geassocieerd met prostitutie en criminele activiteiten. Naarmate de tango echter aan populariteit won, werd hij omarmd door de mainstream, en uiteindelijk werd hij een symbool van de Argentijnse cultuur en identiteit.

Hoe dans je de tango?

Schilderij van mensen die tango dansen
Schilderij van mensen die tango dansen

De tango wordt meestal gedanst in een nauwe omhelzing, waarbij de dansers kleine, precieze stappen nemen en vaak de richting van hun beweging veranderen. Het is een dans die een sterke band en communicatie tussen de partners vereist, en hij staat bekend om zijn vloeiende bewegingen.

Tango dansers in Buenos Aires
Tango dansers in Buenos Aires

Een veelgemaakte fout bij het dansen van de tango is het niet handhaven van de juiste houding en uitlijning. Het is belangrijk om het bovenlichaam rechtop en de borstkas open te houden, en te voorkomen dat je in de partner leunt of in elkaar zakt. Een andere fout is het niet handhaven van de juiste verbinding met de partner, wat kan leiden tot een gebrek aan vloeiendheid en coördinatie in de dans.

Tango kleding voor mannen en vrouwen

Tango schoenen voor heren en dames
Tango schoenen voor heren en dames

Tangokleding is een belangrijk aspect van de dans en zijn cultuur. Hoewel er geen strikte regels zijn over wat je moet dragen als je tango danst, zijn er bepaalde stijlen en conventies die traditioneel met de dans worden geassocieerd.

Voor mannen bestaat tangokleding meestal uit een formeel pak of een smart casual outfit, zoals een button-down overhemd en een broek. Het is belangrijk om schoenen te dragen die comfortabel zijn en waarmee je gemakkelijk kunt bewegen, zoals loafers of geklede schoenen.

Voor vrouwen kan tangokleding variëren van formele jurken tot meer casual outfits, zoals rokken en een blouse. Het is belangrijk om een jurk of outfit te kiezen waarmee je comfortabel kunt bewegen en die niet te beperkend is. Schoenen moeten comfortabel zijn en een hak hebben die hoog genoeg is om steun en evenwicht te bieden, maar niet te hoog om moeilijk in te dansen.

Voorbeelden van tangomuziek

Enkele voorbeelden van beroemde tango nummers:

  • “El Choclo” van Angel Villoldo
  • “La Cumparsita” van Gerardo Matos Rodriguez
  • “Adios Nonino” van Astor Piazzolla
  • “El Dia Que Me Quieras” van Carlos Gardel
  • Top tango evenementen in Argentinië:

Waar kan je goed de tango dansen in Buenos Aires?

Tango clubs in Caminito (La Boca)
Tango clubs in Caminito (La Boca)

Er zijn vele plaatsen om de tango te dansen in Buenos Aires, met inbegrip van dansclubs, milongas (tango sociale evenementen), en tango studio’s. Enkele populaire plaatsen voor tango dansen in de stad zijn La Viruta, El Beso, Caminito (La Boca) en Salon Canning. Veel van deze plaatsen bieden lessen aan voor beginners, zodat u de basis van tango dansen kunt leren alvorens de dansvloer te betreden.

Tango festivals en evenementen in Argentinië

Tango is verweven in de Argentijnse cultuur en daarom zal je door heel het land van Patagonië tot nabij de Iguazu watervallen dansclubs vinden. Hieronder zijn enkele leuke tango evenementen door het jaar heen. Het zijn nog net geen nationale feestdagen maar worden wel groots gevierd. Ze vinden eigenlijk allemaal plaats in Buenos Aires.

  • Buenos Aires Tango Festival: Een jaarlijks evenement gehouden in Buenos Aires, het is een van de grootste en meest prestigieuze tango evenementen in de wereld. Het biedt optredens van de beste tangodansers en -muzikanten uit Argentinië en daarbuiten, evenals workshops, lessen en andere tango-gerelateerde activiteiten.
  • Tango Festival en Wereldbeker: Een ander belangrijk tango evenement in Argentinië, het Tango Festival en Wereldkampioenschap wordt jaarlijks gehouden in Buenos Aires en biedt optredens en wedstrijden voor professionele en amateur tango dansers.
  • Festival de Tango de la Ciudad de Buenos Aires: Dit jaarlijkse tango festival wordt gehouden in Buenos Aires en biedt optredens van sommige van de beste tango dansers en muzikanten in het land. Het omvat ook workshops, lessen en andere tango-gerelateerde activiteiten.
  • Tango Buenos Aires: Dit jaarlijkse tangofestival wordt gehouden in verschillende steden in Argentinië zoals Mendoza, Salta en Cordoba en biedt optredens van top tango dansers en muzikanten, evenals workshops en andere tango-gerelateerde activiteiten.

Hulp nodig met je reis naar Argentinië?