Skip to content
Argentinië.nl » De geschiedenis van Argentinië

De geschiedenis van Argentinië

Geschiedenis van Argentinië
Geschiedenis van Argentinië

Het beschrijven van de geschiedenis van een land in één artikel kan bijna niet gezien er simpelweg teveel te melden is. We hebben wel geprobeerd om een chronologisch verhaal ervan te maken om zo te laten zien hoe divers het land is in flora, fauna en cultuur vanaf de eerste dinosauriërs tot nu. Ga je mee op ontdekkingsreis naar het verleden van Argentinië?

Het verhaal van Argentinië in chronologische volgorde

De geschiedenis van Argentinië is lang en fascinerend en gaat miljoenen jaren terug tot het tijdperk van de dinosaurussen. De vroegst bekende bewoners van de regio waren dinosaurussen, die in de Jura en het Krijt door het land zwierven. De fossielen van deze machtige beesten kan je hedendaags overal terugvinden in het land en met name in het Nationale Park Ischigualasto Provincial Park, niet ver van San Juan.

Toen de dinosauriërs uitstierven, werd de regio bevolkt door verschillende prehistorische wezens, waaronder sabeltandkatten en reuzenluiaards. Na verloop van tijd veranderde het landschap, en werd de regio de thuisbasis van een breed scala aan planten en dieren zoals we deze nu kennen.

De eerste bewoners van Argentinië

De eerste mensen die in Argentinië arriveerden waren de inheemse volkeren, die vermoedelijk ongeveer 12.000 jaar geleden naar de regio migreerden. Deze vroege bewoners leefden in kleine, nomadische groepen en leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van voedsel. Deze volken kregen de naam Diaguita en Guarani en leefde vooral in het noorden van het land. Ze hebben zelfs succesvol de opmars van de machtige Inca’s in het noorden tegengehouden. Tevens gaven de Guarani de Iguazu watervallen hun naam.

In de loop der eeuwen ontwikkelden de inheemse volkeren van Argentinië complexe samenlevingen en culturen. Ze bouwden uitgebreide systemen van bestuur, religie en handel, en ze maakten belangrijke vorderingen op het gebied van landbouw, architectuur en kunst. Uit deze periode stammen ook de beroemde mummies de kinderen van Llullaillaco.

Ontdekkingsreizigers uit Europa

San Ignacio ruine
San Ignacio ruine

In de 16e eeuw werd de regio ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers waarover we later meer over vertellen, die het gebied begonnen te koloniseren. De eerste Europeanen die aankwamen waren de Spanjaarden, die in 1536 de stad Buenos Aires stichtten.

De Spaanse verovering bracht belangrijke veranderingen in Argentinië, omdat de inheemse bevolking werd onderworpen aan dwangarbeid, ziekte en uitbuiting. De kolonisatie bracht echter ook nieuwe technologieën, religies en ideeën naar de regio, en deze hadden een blijvende invloed op de Argentijnse cultuur en samenleving.

In de 19e eeuw onderging Argentinië een periode van snelle modernisering en industrialisering. Het land ontwikkelde een sterke economie gebaseerd op landbouw, mijnbouw en industrie, en trok golven immigranten aan uit Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Monument van Manuel Belgrano de bedenken van de huidige Argentijnse vlag
Monument van Manuel Belgrano de bedenken van de huidige Argentijnse vlag

Om vervolgens in de 20e eeuw in een aanzienlijke politieke en sociale onrust te belanden. Het land kende zes staatsgrepen: in 1930, 1943, 1955, 1962, 1966 en 1976, economische crises en perioden van autoritair bewind, evenals een voortdurende strijd voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. De zogenaamde Vuile Oorlog staat nog in de herinneringen van menig Argentijn gekerfd.

Ondanks deze uitdagingen heeft Argentinië de afgelopen decennia grote vooruitgang geboekt en is het een levendige en diverse natie geworden met een rijk cultureel erfgoed. Tegenwoordig is Argentinië een bloeiende democratie met een grote verscheidenheid aan volkeren, talen en culturen en een belangrijke speler op het wereldtoneel.

Vijf beroemde ontdekkingsreizigers van Argentinië

Charles Darwin de ontdekkingsreiziger
Charles Darwin de ontdekkingsreiziger

De documentatie van de geschiedenis van Argentinië begon vooral toen de Europese ontdekkingsreizigers voet aan land zetten. Hieronder volgen vijf beroemde ontdekkingsreizigers die het land op de kaart zetten. Misschien ken je ze wel er zitten enkele beroemde zoals Charles Darwin en James Cook tussen.

  • Charles Darwin: Charles Darwin was een Engelse naturalist en wetenschapper die vooral bekend is om zijn theorie van evolutie door natuurlijke selectie. Darwin werd geboren in 1809 in Shrewsbury, Engeland. Hij leidde een beroemde expeditie naar de Galápagoseilanden en Zuid-Amerika, inclusief Argentinië, in het midden van de 19e eeuw, waar hij onderzoek deed en specimens verzamelde. Hij had z’n grote impact op Argentinië dat zelfs het kanaal voor Ushuaia naar zijn schip de HMS Beagle is vernoemd.
  • Ferdinand Magellan: Ferdinand Magellan was een Portugese ontdekkingsreiziger die vooral bekend is vanwege het leiden van de eerste expeditie om de wereld te omzeilen. Hij werd aan het eind van de 15e eeuw in Portugal geboren en bracht een groot deel van zijn carrière door als zeeman en ontdekkingsreiziger in dienst van de Spaanse kroon. Magellans expedities brachten hem naar vele delen van de wereld, waaronder Zuid-Amerika, waar hij de kust van Argentinië verkende.
  • Hernán Cortés: Hernán Cortés was een Spaanse veroveraar die vooral bekend is vanwege zijn rol in de verovering van het Azteekse Rijk in Mexico. Cortés werd in 1485 geboren in Extremadura, Spanje, en werd een volleerd zeeman en ontdekkingsreiziger. Hij leidde verschillende expedities naar de Nieuwe Wereld, waaronder één naar Argentinië in het begin van de 16e eeuw, waar hij het gebied rond Buenos Aires verkende.
  • Francisco Pizarro: Francisco Pizarro was een Spaanse conquistador die vooral bekend is om zijn rol in de verovering van het Inca-rijk in Peru. Pizarro werd begin 16e eeuw geboren in Trujillo, Spanje en werd een volleerd zeeman en ontdekkingsreiziger. Hij leidde verschillende expedities naar de Nieuwe Wereld, waaronder één naar Argentinië in het midden van de 16e eeuw, waar hij het gebied rond Buenos Aires verkende.
  • James Cook: James Cook was een Engelse ontdekkingsreiziger en navigator die vooral bekend is om zijn reizen naar de Stille Oceaan en Australië. Cook werd geboren in 1728 in Marton, Engeland en werd uiteindelijk ook een volleerd zeeman en ontdekkingsreiziger. Hij leidde verschillende expedities naar de Nieuwe Wereld, waaronder één naar Argentinië aan het eind van de 18e eeuw, waar hij tevens de vruchtbare regio rond Buenos Aires verkende.

Drie momenten die Argentinië voor altijd veranderde

Falkland oorlog met Engeland
Falkland oorlog met Engeland

Er zijn in de geschiedenis van een land altijd momenten die voor grote verandering zorgen. De volgende drie momenten in de geschiedenis van Argentinië zorgde daarvoor.

  • De meirevolutie: De meirevolutie van 1810 was een cruciaal moment in de geschiedenis van Argentinië, omdat het het begin betekende van de onafhankelijkheid van het land van de Spaanse overheersing. De revolutie werd uitgelokt door een reeks gebeurtenissen, waaronder de gevangenneming van de onderkoning van het land, de Napoleontische invasie van Spanje en de groeiende ontevredenheid van het Argentijnse volk. De revolutie werd geleid door een groep invloedrijke figuren, waaronder Manuel Belgrano, José de San Martín en Mariano Moreno, die hielpen de krachten van het land te mobiliseren en een nieuwe regering in te stellen. De meirevolutie markeerde het begin van een lange en moeilijke onafhankelijkheidsstrijd die nog vele jaren zou duren.
  • De Falklandoorlog: De Falklandoorlog, ook bekend als de Malvinasoorlog, was een ander cruciaal moment in de geschiedenis van Argentinië, omdat het een belangrijk keerpunt betekende in de betrekkingen van het land met het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld. De oorlog begon in 1982, toen Argentinië de Falklandeilanden binnenviel, een Brits grondgebied in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het Verenigd Koninkrijk reageerde door een marine-eenheid naar de eilanden te sturen, waarna een kort maar hevig conflict ontstond. De oorlog eindigde met een Britse overwinning en Argentinië werd gedwongen zijn troepen terug te trekken. De Falklandoorlog had belangrijke gevolgen voor Argentinië, waaronder economische sancties en politiek isolement op het wereldtoneel.
  • De economische crisis van 2001: De economische crisis van 2001 zorgde voor het ineenstorting van de economie van het land en het einde van een tijdperk van welvaart. De crisis werd veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder een hoge staatsschuld, een verkeerd afgestelde wisselkoers en een reeks economische en politieke fouten. De crisis had aanzienlijke gevolgen voor Argentinië, zoals hoge werkloosheid, inflatie en armoede, alsmede wijdverbreide sociale onrust. De crisis leidde ook tot belangrijke veranderingen in het politieke landschap van het land, aangezien nieuwe leiders opkwamen en nieuw beleid werd uitgevoerd om de stabiliteit en welvaart te herstellen.

De presidenten en dictators van Argentinië sinds de onafhankelijkheid van Spanje

Casa Rosada
Casa Rosada het presidentshuis aan Plaza de Mayo
  1. Juan Manuel de Rosas (1829-1832 and 1835-1852)
  2. Juan Ramón Balcarce (1832-1833)
  3. Juan José Viamonte (1833-1834)
  4. Manuel Vicente Maza (1834-1835)
  5. Juan Manuel de Rosas (1835-1852)
  6. Justo José de Urquiza (1852-1854)
  7. Juan Manuel de Rosas (1854-1855)
  8. Bartolomé Mitre (1862-1868)
  9. Nicolás Avellaneda (1868-1874)
  10. Domingo Sarmiento (1868-1874)
  11. Nicolás Avellaneda (1874-1880)
  12. Julio Argentino Roca (1880-1886)
  13. Miguel Juárez Celman (1886-1890)
  14. Carlos Pellegrini (1890-1892)
  15. Luis Sáenz Peña (1892-1895)
  16. José Evaristo Uriburu (1930-1932)
  17. Agustín Pedro Justo (1932-1938)
  18. Roberto María Ortiz (1938-1942)
  19. Ramón Castillo (1942-1943)
  20. Pedro Pablo Ramírez (1943-1946)
  21. Edelmiro Farrell (1946-1955)
  22. Juan Domingo Perón (1946-1955)
  23. Arturo Frondizi (1958-1962)
  24. José María Guido (1963-1966)
  25. Arturo Umberto Illia (1963-1966)
  26. Juan Carlos Onganía (1966-1970)
  27. Alejandro Agustín Lanusse (1971-1973)
  28. Héctor José Cámpora (1973)
  29. Raúl Alberto Lastiri (1973)
  30. Juan Domingo Perón (1973-1974)
  31. Isabel Perón (1974-1976)
  32. Jorge Rafael Videla (1976-1981)
  33. Reynaldo Bignone (1982-1983)
  34. Raúl Alberto Alfonsin (1983-1989)
  35. Carlos Saúl Menem (1989-1999)
  36. Fernando de la Rúa (1999-2001)
  37. Eduardo Duhalde (2002-2003)
  38. Néstor Kirchner (2003-2007)
  39. Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015)
  40. Mauricio Macri (2015-2019)
  41. Alberto Fernández (2019-present)

Hulp nodig met je reis?