Skip to content
Argentinië.nl » De hoogste bergen en vulkanen van Argentinië

De hoogste bergen en vulkanen van Argentinië

Wie aan Argentinië denkt moet natuurlijk gelijk aan de ongerepte natuur van het land denken. Zo is het land beroemd om de Patagonië regio en natuurlijk de machtige Andes gebergte dat over heel Zuid-Amerika loopt en één van de grootste bergketens ter wereld is. Het land telt vele bergen en vulkanen dankzij de tektonische activiteit in het verleden. We geven je hier een glimp van het Argentijnse alpinisme.

Top 10 hoogste bergen van Argentinië

Aconcagua Argentinie
Aconcagua nabij Mendoza / cc Koen van Nijnatten

Hieronder een overzicht van de hoogste bergen van Argentinië. Het zijn niet allemaal bergen want sommige zijn vulkanen en niet geheel verrassend maar ze liggen allemaal in de Andes.

  1. Aconcagua (6.959 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Aconcagua de hoogste berg in Argentinië en de hoogste top in Zuid-Amerika buiten de Himalaya. Het is een populaire bestemming voor bergbeklimmers, en het is mogelijk om naar de top te hike met de juiste training en uitrusting. De berg is goed te bereiken vanuit Mendoza.
  2. Ojos del Salado (6.891 meter): Vlakbij de grens met Chili en zeer afgelegen ligt Ojos del Salado de op één na hoogste berg van Argentinië. Het is eigenlijk een dubbelvulkaan waarvan niet bekend is wanneer zijn laatste uitbarsting was. De ligging is in de Atacama woestijn en hij is voor het eerst beklommen in 1937 door Jan Alfred Szczepanski en Justyn Wojsznis.
  3. Mercedario (6.720 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Mercedario de derde hoogste berg van Argentinië. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, en het wordt alleen aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers. Maar is wel echt een hotspot voor mountaineering en alpinisme. De eerste beklimmen vond al plaatst in 1934. De berg lig niet ver van Aconcagua en is ook goed te bereiken vanuit Mendoza.
  4. Tres Cruces Sur (6.748 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Tres Cruces Sur de vierde hoogste berg van Argentinië. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, en het wordt alleen aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers. Soms ook Nevado Tres Cruces genoemd en is ook van oorsprong een vulkaan. Tres staat voor drie en zo zijn er ook drie hoge toppen bij elkaar namelijk Tres Cruces Sur op 6.748 meter en Tres Cruces Centro op 6.629 m en een derde kleinere top, Tres Cruces Norte 6.206 m.
  5. Llullaillaco (6.739 meter): Is de beroemdste berg/vulkaan van Argentinië gelegen in de atacama woestijn. De vulkaan is de op één na hoogste actieve vulkaan ter wereld en is beroemd geworden door de geofferde mummies genaamd de Children of Llullaillaco. Welke perfect geconserveerd nabij de top werden gevonden in 1999 door de archeoloog Johan Reinhard. De Inca kinderen waren rond het jaar 1500 geofferd en geplaatst in een kleine kamer van ongeveer 1,5 meter breed in de grond. Ze zijn daar letterlijk achtergelaten high van de coca en alcohol om samen te sterven.
  6. Nevado San Francisco (6.016 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Cerro San Francisco de vijfde hoogste berg (vulkaan) van Argentinië. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, en het wordt alleen aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers. De berg ligt niet ver van Ojos Del Salado waardoor hij lastig te bereiken is. Het gebied is zeer uitgestorven en vergt veel voorbereiding om er te komen.
  7. Incahuasi (6.621 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Incahuasi de zesde hoogste berg van Argentinië. Eigenlijk is het een vulkaan die al z’n 700.000 jaar niet meer is uitgebarsten. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, en het wordt alleen aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers. Niet te verwarren met Isla Incahuasi in Salar de Uyuni (zoutvlaktes van Bolivia).
  8. Tupungato (6.570 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Tupungato de zevende hoogste berg van Argentinië. Het is tevens een actieve vulkaan waardoor het beklimmen niet altijd mogelijk is. De berg is goed te bereiken vanuit Mendoza.
  9. Cordon Del Plata (5.935 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Cordon Del Plata de negende hoogste berg van Argentinië. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, en het wordt alleen aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers. De locatie is vlakbij de hoogte berg Aconcagua en daardoor goed bereikbaar vanuit Mendoza.
  10. Maipo (5.264 meter): Vlakbij de grens met Chili, is Maipo de negende hoogste berg van Argentinië. Het is een uitdagende berg om te beklimmen, en het wordt alleen aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers. De eerste beklimming vond al plaats in 1867! Het ligt 90 km ten zuiden van Tupungato en ongeveer 100 km ten zuidoosten van Santiago dus de meeste klimmers reizen vanuit Chili naar deze afgelegen plek.
Aconcagua basiskamp
Aconcagua basiskamp

Het is vermeldenswaard dat dit slechts de hoogste bergen in Argentinië zijn, en er zijn vele andere kleinere toppen en bergen die ook populaire bestemmingen zijn voor wandelen en bergbeklimmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?