Skip to content
Argentinië.nl » Iguazú Falls

Iguazú Falls

De Iguazú watervallen, gelegen op de grens van Argentinië en Brazilië, zijn een van de mooiste natuurwonderen ter wereld. Dit enorme watervalsysteem bestaat uit meer dan 275 afzonderlijke watervallen die zich uitstrekken over ruim drie kilometer, waardoor het een van de grootste watervalsystemen ter wereld is. De watervallen zijn genoemd naar de Iguazú rivier, die door de regio stroomt en zich over de rand van het Paraná Plateau stort, waardoor een adembenemend schouwspel van water, mist en regenbogen ontstaat. De watervallen worden omringd door weelderige tropische bossen, waar een grote verscheidenheid aan flora en fauna te vinden is.

Iguazu falls
Iguazu falls in Argentinië

Bezoekers van de Iguazú watervallen kunnen de watervallen zowel vanuit de Argentijnse als de Braziliaanse kant verkennen, elk met unieke perspectieven en ervaringen. Aan de Argentijnse kan je een boottocht maken naar de basis van de watervallen en de donderende kracht van het water van dichtbij meemaken. Aan de Braziliaanse kant kan je over de bovenste paden wandelen en de watervallen vanuit vogelperspectief bekijken. Dit kan visumvrij en zonder lastige douane poortjes.

Iguazú Falls in het regenseizoen
Iguazú Falls in het regenseizoen

De Iguazú watervallen zijn een must voor iedereen die van natuur en avontuur houdt en Argentinië bezoekt. Het is echt een ongelooflijk natuurwonder dat zeker een blijvende indruk zal achterlaten. Wij zijn er al meerdere malen geweest en blijven ons verbazen over dit natuurschoon.

De leukste uitzichtpunten en wandelroutes

Iguazu watervallen vanuit het bovenste circuit in Brazilië
Iguazu watervallen vanuit het bovenste circuit in Brazilië

Bezoekers van de machtige watervallen kunnen kiezen uit verschillende uitkijkpunten en paden. Enkele van de top tracks om te lopen en uitzichtpunten van de Iguazú watervallen zijn volgens ons:

  • Het Bovenste Circuit: Dit pad bevindt zich aan de Braziliaanse kant van de watervallen en biedt een panoramisch uitzicht op de watervallen van bovenaf. Het pad is ongeveer 2,5 kilometer lang en duurt ongeveer een uur om te voltooien. Het neemt je mee langs verschillende uitkijkpunten en zal onvergetelijk zijn.
  • Het lagere circuit: Dit pad bevindt zich aan de Argentijnse kant van de watervallen en biedt een close-up uitzicht op de watervallen vanaf de basis. Het pad is ongeveer 1 kilometer lang en duurt ongeveer 30 minuten. Aanschouw hier het machtige gebulder van de watervallen.
  • De Duivelskeel: De Devil’s Throat is de grootste en krachtigste van de watervallen, met een hoogte van meer dan 82 meter. Het pad naar de Duivelskeel bevindt zich aan de Argentijnse kant en is ongeveer 2 kilometer lang. Deze wil je niet missen!
  • Het San Martín eiland: is een klein eiland gelegen in het midden van de watervallen en biedt uitzicht op de watervallen van zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant. Je kunt er alleen komen met een boottocht naar het eiland. Het geeft een goede allround experience in onze ogen.

Wie ontdekte de watervallen?

De 275 watervallen van Iguazú
De 275 watervallen van Iguazú

De watervallen hebben een lange en interessante geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat tot de inheemse volkeren die in de regio leefden. Het gebied rond de Iguazu watervallen werd 10.000 jaar geleden bewoond door de jager-verzamelaars van de Eldoradense cultuur. Zij werden rond 1.000 voor onze jaartelling verdreven door de Guaraní stam.

De eerste Europeaan die de watervallen zag was de Spaanse conquistador Álvar Núñez Cabeza de Vaca, die de watervallen tegenkwam toen hij in 1541 de regio verkende. De watervallen werden later door de Spanjaarden “Iguazú” genoemd, wat in de inheemse taal Guaraní “groot water” betekent. Met de komst van de Spanjaarden verdween ook langzaam de Guaraní van het land. Lees hier meer over de ontdekkingsreizigers van Argentinië.

In de 19e en begin 20e eeuw werden de watervallen een populaire toeristische bestemming, en in de omgeving werden veel hotels en toeristische faciliteiten gebouwd. In 1934 richtten de Argentijnse en Braziliaanse regeringen het Iguazú National Park op, dat de watervallen en de omringende bossen beschermt.

In 1984 werd het Nationaal Park van Iguazú door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, als erkenning van het belang ervan als natuurlijke en culturele bezienswaardigheid. Tegenwoordig zijn de watervallen nog steeds een populaire toeristische bestemming die jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld trekt.

Wanneer kan je het beste afreizen naar de watervallen?

Iguazú falls tijdens het regenseizoen
Iguazú falls tijdens het regenseizoen

Als je de watervallen op hun mooist wilt ervaren, met de hoogste waterstroom, is de beste tijd voor een bezoek tijdens het regenseizoen, dat loopt van november tot maart in dit deel van Argentinië. Dan is de rivier de Iguazú op zijn hoogst en zijn de watervallen het indrukwekkendst. Ze zijn wel erg bruin en woest.

Iguazú falls tijdens het droge seizoen
Iguazú falls tijdens het droge seizoen

Als je de watervallen wilt zien met minder mensenmassa’s en goedkopere prijzen dan kan je het beste ze tijdens het droge seizoen bezoeken, dat loopt van april tot oktober. Dit is het laagseizoen voor toerisme in de streek omdat de watervallen toch net iets minder imposant zijn.

Weet je niet precies wanneer je wilt afreizen naar Argentinië? Bekijk dan onze Argentijnse klimaat informatie pagina om meer inzicht te krijgen in het weer in verschillende regio’s zoals noord en het zuidelijke Patagonië bijvoorbeeld.

Hoe af te reizen naar de Iguazú watervallen

Wandelpaden rond de Iguazú falls
Wandelpaden rond de Iguazú falls

Om naar de watervallen van Iguazú te reizen kan je het beste vliegen op de Argentijnse stad Puerto Iguazú of de Braziliaanse stad Foz do Iguaçu. Beide steden liggen in de buurt van de watervallen en bieden gemakkelijk toegang tot de verschillende plekken om de watervallen te bewonderen.

Eenmaal aangekomen bij de watervallen kan je gebruik maken van een pendelbus of taxi naar de ingang van het nationale park. Het park is geopend van 8.00 tot 18.00 uur, en er zijn verschillende rondleidingen en activiteiten mogelijk, zoals boottochten en wandelroutes.

Overnachten nabij de watervallen

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden nabij de watervallen, waaronder hotels, hostels en campings. Aan de Argentijnse kant heeft de stad Puerto Iguazú veel hotels en hostels om uit te kiezen, evenals campings in het nationale park. Aan de Braziliaanse kant heeft de stad Foz do Iguaçu een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, waaronder luxe hotels en budgetvriendelijke opties.

Veelgestelde vragen over de watervallen

Hoe zijn de watervallen van Iguazú ontstaan?

De machtige Iguazú watervallen zijn z’n 100 miljoen jaar geleden ontstaan door een wijdverspreide vulkanische gebeurtenis in combinatie met continentale rifting in het vroege Krijt (tijdperk). Twee tektonische platen zorgde voor een overvloed aan lava uit de dieptes van de aarde waardoor er watervallen van lava ontstonden. Deze zijn uiteindelijk door erosie veranderd in de huidige Iguazú watervallen.

Hoeveel dagen voor een bezoek aan de Iguazú falls?

Wij kunnen aanraden om de watervallen in twee dagen te bezoeken. De regio is erg goed te bewandelen waardoor je meerdere trekkingen kan maken. Door twee dagen te gebruiken voor het bezoek kan je gemakkelijk de Argentijnse en Braziliaanse kant van de watervallen ontdekken. Het kan trouwens ook wel in één dag mocht je meer haast hebben.

Waar komt de naam Iguazú vandaan?

De spectaculaire watervallen van Iguazú liggen aan een stuk van de Iguazú-rivier dat de grens vormt tussen Brazilië en Argentinië. Zowel de rivier als de watervallen danken hun naam aan een Guaraní Indiaans woord dat “groot water” betekent. In Brazilië staan de watervallen bekend als Iguaçu, of Iguassú.

Hoe hoog zijn de Iguazú watervallen?

De hoogste waterval in Iguazú is de Duivelskeel met z’n 82 meter. De meeste van de 275 watervallen zijn tussen de 35-40 meter hoog. Maar de eerste tredes ongeveer 8-10 gemiddeld. Het zijn niet de hoogste ter wereld maar door de hoeveelheid en grootsheid (2,7 km breed) erg imposant.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?