Skip to content
Argentinië.nl » Het klimaat van Argentinië

Het klimaat van Argentinië

Argentinië is een groot land in Zuid-Amerika, en als gevolg daarvan heeft het een verscheidenheid aan klimaten. In het algemeen kan het klimaat in Argentinië worden onderverdeeld in twee hoofdgebieden: het noorden en het zuiden. Waar je van de subtropen in het noorden tot de artic in het zuiden kan reizen. Gezien het land onder de evenaar ligt zijn de seizoen omgedraaid met die van Nederland, dus wanneer het hier winter is dan is het zomer in Argentinië.

Klimaat in het noorden

Perito Moreno Gletsjer
Perito Moreno gletsjer

De gemiddelde temperaturen in het noorden van Argentinië variëren sterk, afhankelijk van de specifieke locatie en de tijd van het jaar. In het algemeen heeft het noorden van Argentinië een vochtig subtropisch klimaat, met hete, vochtige zomers en zachte winters.

Tijdens de zomermaanden (december, januari en februari) schommelen de gemiddelde temperaturen in het noorden van Argentinië in de meeste gebieden rond de 25-35 graden Celsius. De hoeveelheid zonlicht in de zomermaanden is over het algemeen hoog, met een gemiddelde van ongeveer 8-10 uur zon per dag in de meeste gebieden.

In de wintermaanden (juni, juli en augustus) zijn de gemiddelde temperaturen in het noorden van Argentinië veel koeler, variërend van ongeveer 10-20 graden Celsius in de meeste gebieden. De hoeveelheid zonneschijn in de wintermaanden is over het algemeen lager, met een gemiddelde van ongeveer 6-8 uur zonneschijn per dag in de meeste gebieden.

Gemiddelde temperaturen:

 • Januari: Maximumtemperaturen van 28-31°C, dieptepunten van 18-20°C
 • Februari: Maximumtemperaturen van 29-32°C, minimumtemperaturen van 18-20°C
 • Maart: Maximumtemperaturen van 26-29°C, dieptepunten van 15-17°C
 • April: Maximumtemperaturen van 23-25°C, dieptepunten van 12-14°C
 • Mei: Maximumtemperaturen van 19-21°C, dieptepunten van 8-10°C
 • Juni: Maximumtemperaturen van 15-17°C, dieptepunten van 4-6°C
 • Juli: Maximumtemperaturen van 15-17°C, dieptepunten van 4-6°C
 • Augustus: Maximumtemperaturen van 15-17°C, laagtes van 4-6°C
 • September: Maximumtemperaturen van 19-21°C, minima van 8-10°C
 • Oktober: Maximumtemperaturen van 23-25°C, dieptepunten van 12-14°C
 • November: Maximumtemperaturen van 26-29°C, minima van 15-17°C
 • December: Maximumtemperaturen van 29-32°C, minima van 18-20°C

Gemiddelde aantal zonuren per dag:

 • Januari: 8-9 uur zonneschijn per dag
  Februari: 8-9 uur zon per dag
  Maart: 7-8 uur zon per dag
  April: 6-7 uur zon per dag
  Mei: 5-6 uur zon per dag
  Juni: 4-5 uur zon per dag
  Juli: 4-5 uur zon per dag
  Augustus: 4-5 uren zonneschijn per dag
  september: 5-6 uren zonneschijn per dag
  Oktober: 6-7 uur zon per dag
  November: 7-8 uren zonneschijn per dag
  december: 8-9 uren zonneschijn per dag

Neerslag:

In het algemeen heeft het noorden van Argentinië een vochtig subtropisch klimaat, met hete, vochtige zomers en milde winters.

De regenval is over het algemeen het hevigst in de zomermaanden, met een gemiddelde van ongeveer 10-15 centimeter per maand in de meeste gebieden. Op sommige plaatsen in het noorden van Argentinië, met name in de subtropische regenwoudgebieden (rond de Iguazu watervallen bijvoorbeeld), kan het echter veel meer regenen, met een gemiddelde van 20-30 centimeter of meer per maand in de zomer.

In de wintermaanden is de gemiddelde neerslag veel lager, met een gemiddelde van ongeveer 5-10 centimeter per maand in de meeste gebieden. In het noorden van Argentinië kunnen echter ook perioden van droogte voorkomen, vooral in de centrale en westelijke regio’s, waardoor de hoeveelheid ontvangen regen aanzienlijk kan afnemen.

Klimaat in het zuiden

In het algemeen heeft het zuiden van Argentinië een gematigd klimaat, met relatief koele zomers en koude winters.

Tijdens de zomermaanden (december, januari en februari) variëren de gemiddelde temperaturen in het zuiden van Argentinië van ongeveer 10-20 graden Celsius in de koelere, bergachtige gebieden tot 20-30 graden Celsius in de warmere, laaggelegen gebieden. De hoeveelheid zonlicht in de zomermaanden is over het algemeen hoog, met gemiddeld 8-10 uur zon per dag in de meeste gebieden.

In de wintermaanden (juni, juli en augustus) zijn de gemiddelde temperaturen in het zuiden van Argentinië veel koeler, variërend van ongeveer 0-10 graden Celsius in de berggebieden tot 10-20 graden Celsius in de laaggelegen gebieden. De hoeveelheid zonneschijn in de wintermaanden is over het algemeen lager, met een gemiddelde van ongeveer 6-8 uur zonneschijn per dag in de meeste gebieden.

De gemiddelde temperaturen en zonneschijn in het zuiden van Argentinië variëren sterk en kunnen worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de locatie, de hoogte en de tijd van het jaar.

Neerslag:

In het algemeen heeft het zuiden van Argentinië een gematigd klimaat, met relatief koele zomers en koude winters.

De regenval is over het algemeen het hevigst in de zomermaanden, met een gemiddelde van ongeveer 10-15 centimeter per maand in de meeste gebieden. Op sommige plaatsen in het zuiden van Argentinië, met name in de berggebieden rondom de Andes, kan het echter veel meer regenen, met een gemiddelde van 20-30 centimeter of meer per maand in de zomer.

In de wintermaanden is de gemiddelde neerslag veel lager, met een gemiddelde van ongeveer 5-10 centimeter per maand in de meeste gebieden. In het zuiden van Argentinië kunnen echter ook perioden van droogte voorkomen, met name in de centrale en westelijke regio’s, waardoor de hoeveelheid ontvangen regen aanzienlijk kan afnemen.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?