Skip to content
Argentinië.nl » Nationale feestdagen van Argentinië

Nationale feestdagen van Argentinië

Argentinië telt net als Nederland of België maar relatief weinig nationale feestdagen. We hebben naast de nationale feestdagen ook nog enkele andere memorabele dagen en festivals uitgeschreven. Mocht je tijdens deze data in het land zijn probeer dan een feestje mee te pakken!

Overzicht van de nationale feestdagen

Inheemse bevolking Quechua in de Andes
Inheemse bevolking Quechua in de Andes
 • Nieuwjaarsdag (1 januari): Dit is een nationale feestdag die het begin van het nieuwe jaar markeert. Het wordt meestal gevierd met vuurwerk, feesten en andere festiviteiten.
 • Flag day (20 februari): dit is een feestdag ter ere van de invoering van de Argentijnse vlag in 1812. Het wordt gevierd met parades, ceremonies en andere patriottische evenementen.
 • Meidag (1 mei): Dit is een feestdag waarop de internationale arbeidersbeweging wordt gevierd. Dit wordt meestal gevierd met optochten, toespraken en andere evenementen ter ere van arbeiders en arbeidsrechten.
 • Onafhankelijkheidsdag (9 juli): Dit is een feestdag ter ere van de onafhankelijkheid van Argentinië van Spanje in 1816. Dit wordt gevierd met parades, ceremonies en andere patriottische evenementen.
 • Columbusdag (12 oktober): Deze feestdag viert de aankomst van Christoffel Columbus in Amerika in 1492. Het wordt meestal gevierd met parades, ceremonies en andere evenementen.
 • Allerheiligen (1 november): Dit is een feestdag die in vele delen van de wereld, waaronder Argentinië, wordt gevierd. Het is een tijd om de heiligen en andere overleden dierbaren te herdenken en te eren.
 • Immaculate Conception (8 december): Dit is een feestdag ter herdenking van het geloof dat de Maagd Maria zonder erfzonde is verwekt. Het wordt gewoonlijk gemarkeerd met religieuze ceremonies en andere evenementen.
 • Eerste kerstdag (25 december): Dit is een feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Dit wordt gewoonlijk gevierd met religieuze ceremonies, het geven van geschenken en andere vieringen.

Dit zijn de nationale feestdagen die door de regering van Argentinië worden erkend. Daarnaast zijn er nog vele andere feestdagen en gedenkwaardige dagen die in het hele land worden gevierd.

De leukste festivals van het jaar

Tango dansers op straat in Argentinië
Tango dansers op straat in Argentinië

Ben je in het land tijdens deze periodes probeer dan zeker één van deze festivals te bezoeken. De Argentijnen houden net als alle latino’s wel van een leuk feestje. Hieronder een overzicht van de leukste festivals in onze ogen.

 • Tangofestival (februari-maart): Dit is een jaarlijks festival dat de tango viert, een populaire Argentijnse dans- en muziekstijl. Het festival biedt concerten, workshops en andere evenementen die de tango en zijn culturele betekenis onder de aandacht brengen.
 • Fiesta Nacional de la Vendimia (Nationaal Wijnoogstfeest) (maart): Dit is een jaarlijks festival dat de druivenoogst in Argentinië viert. Het wordt gehouden in de wijnproducerende regio Mendoza en omvat optochten, concerten en andere evenementen die de wijncultuur van de regio onder de aandacht brengen.
 • Fiesta del Sol (Feest van de Zon) (maart): Dit is een jaarlijks festival dat de lente-equinox viert. Het wordt gehouden in de stad Salta en bestaat uit concerten, optochten en andere evenementen die de komst van de lente vieren.
 • Semana de la Patria (Patriottische week) (mei): Dit is een jaarlijks festival dat de onafhankelijkheid van Argentinië van Spanje viert. Het wordt gemarkeerd met parades, concerten en andere patriottische evenementen in het hele land.
 • Festival Nacional del Folklore (Nationaal Folklorefestival) (augustus): Dit is een jaarlijks festival dat de Argentijnse volkscultuur viert. Het wordt gehouden in de stad Cosquín en biedt concerten, workshops en andere evenementen die de traditionele muziek, dans en andere culturele praktijken van het land onder de aandacht brengen.
 • Festival de la Vendimia (druivenoogstfeest) (maart): Dit is een jaarlijks festival dat de druivenoogst in Argentinië viert. Het wordt gehouden in de stad San Rafael en omvat optochten, concerten en andere evenementen die de wijncultuur van de regio onder de aandacht brengen.
 • Festival Nacional del Chamamé (Nationaal Chamamé Festival) (augustus): Dit is een jaarlijks festival ter ere van de chamamé, een populaire Argentijnse muziek- en dansstijl. Het wordt gehouden in de stad Corrientes en biedt concerten, workshops en andere evenementen die de chamamé en zijn culturele betekenis onder de aandacht brengen.

Andere belangrijke dagen in Argentinië zijn:

 • Evita’s verjaardag (7 mei): Dit is een gedenkwaardige dag in Argentinië waarop de verjaardag wordt gevierd van Eva Perón, een bekend politiek figuur en de vrouw van de voormalige Argentijnse president Juan Perón.
 • Herdenkingsdag voor waarheid en gerechtigheid (24 maart): Dit is tevens een gedenkwaardige dag in Argentinië ter herdenking van de slachtoffers van de “Vuile Oorlog“, een periode van staatsterrorisme die plaatsvond van 1976 tot 1983. Het wordt gemarkeerd met ceremonies, lezingen en andere evenementen die de slachtoffers eren en de mensenrechten bevorderen.
 • Dag van het kind (31 augustus): Dit is een gedenkwaardige dag in Argentinië waarop kinderen en hun rechten worden gevierd. Het wordt meestal gemarkeerd met evenementen en activiteiten die gericht zijn op kinderen.

Dit zijn slechts enkele van de vele feestdagen en gedenkwaardige dagen die in Argentinië worden gevierd. De specifieke data en vieringen van deze dagen kunnen van jaar tot jaar verschillen.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?