Skip to content
Argentinië.nl » Patagonië

Patagonië

Patagonië is een adembenemende regio in het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika waarvan een groot deel in Argentinië ligt. Het staat bekend om zijn ruige, ongerepte landschappen, waaronder torenhoge bergen, uitgestrekte gletsjers en diepblauwe meren. Deze afgelegen en wilde regio herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna en is een paradijs voor outdoorliefhebbers. Of je nu wilt wandelen, klimmen of gewoon genieten van het prachtige uitzicht, Patagonië is een bestemming die je niet mag missen tijdens je rondreis door Argentinië. Dus pak je rugzak en maak je klaar om dit ongelooflijke deel van de wereld te verkennen.

De leukste activiteiten om te doen in Patagonië

Torres del Paine op de grens met Chili
Torres del Paine op de grens met Chili

Reis je af naar dit afgelegen deel van de wereld dan sta je sowieso open voor prachtige hikes (bekijk onze leukste hikes in Argentinië hier trouwens) door de ongerepte natuur. Nou daar kan Patagonië je zeker in voorzien. Hierbij de lijstje met de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in de regio.

Fitz Roy vanuit Patagonia in Argentinië
Fitz Roy gezien vanuit Patagonia in Argentinië
 1. Stipt op plek één staat een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer, een van de grootste gletsjers ter wereld. Gelegen nabij de leuke plaats Ushuaia niet ver van het einde van de wereld, het meest zuidelijke punt van Argentinië.
 2. Wandel naar de voet van Cerro Torre, een van de meest iconische pieken in Patagonië. De berg is 3.133 meter hoog en ligt deels in het Nationaal park Los Glaciares en het Nationaal park Bernardo O’Higgins. Het is tevens de grens met Chili van Argentinië.
 3. Maak een boottocht door de San Rafael Lagune om het unieke landschap van duizendjarig ijsbergen, kristalhelder water en enorme bergen te ontdekken. Het nationale park werd in 1979 opgenomen in het wereldnetwerk van biosfeerreservaten van de UNESCO. Dit geeft wel aan hoe bijzonder het is.
 4. Verken het Torres del Paine National Park, een UNESCO Werelderfgoedlocatie in Chili dat grenst met Argentinië. Wandel hier langs de gletsjermeren en de extreem hoge pieken. Het landschap van het park wordt gedomineerd door het Painemassief met aan de oostkant de Greygletsjer die sterk stijgt boven de Patagonische steppe. Er zijn kleine valleien zoals de Valle del FrancesValle BaderValle Ascencio en Valle del Silencio die echt de moeite waard zijn voor een prachtige wandeling.
 5. Bezoek het dorpje El Chaltén, bekend als de wandelhoofdstad van Argentinië. Vanuit hier bezoek je de machtige Fitz Roy, hike je naar Cerro Torre of bezoek je de Huemul gletsjer. Meerdere van de hoogste toppen van Zuid-Amerika liggen in Patagonië in de buurt van El Chaltén.
 6. Ga raften op de Futaleufú rivier, bekend om zijn uitdagende stroomversnellingen. Misschien wel de tofste rivier om te wildwater raften in de wereld.
 7. Bekijk de kolonie van Magelhaen pinguïns in het Punta Tombo Penguin Reserve. Zoveel pinguïns zie je niet vaak bij elkaar!
 8. Bezoek de historische stad Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld die ook wel “fin del mundo“, het einde van de wereld word genoemd.
 9. Bezoek de Cueva de las Manos een grottenstelsel en een archeologische locatie, een UNESCO werelderfgoedlocatie die beroemd is om zijn rotskunst.
 10. Ga vogels kijken in het Parque Nacional Los Glaciares, waar een grote verscheidenheid aan vogelsoorten voorkomt. Maar natuurlijk ook verschillende gletsjers!

Hoe kan je het beste rondreizen in Patagonië?

Met de auto door Patagonië
Met de auto door Patagonië

Er zijn verschillende manieren om in Patagonië rond te reizen, afhankelijk van de bestemmingen die je wilt bezoeken kunnen wij wat advies geven. Enkele populaire opties onder reizigers zijn het huren van een auto, het nemen van bussen of het deelnemen aan georganiseerde tours.

 • Een auto huren is een goede optie als je de vrijheid wilt hebben om de regio in je eigen tempo te verkennen. De wegen in Patagonië zijn over het algemeen goed onderhouden, maar wees voorbereid op lange afstanden en uitdagende bergwegen. Het is ook een goed idee om een kaart mee te nemen en voorbereid te zijn op mogelijke wegafsluitingen als gevolg van weersomstandigheden. Je hebt niet overal bereiken met je mobiel namelijk dus Google maps via een eSIM werkt niet altijd!
 • Een andere populaire optie om in Patagonië te reizen is de bus. De regio heeft een goed ontwikkeld busnetwerk, met regelmatige diensten tussen de grote steden en dorpen. Busreizen zijn over het algemeen betaalbaar en comfortabel, en een goede optie voor wie geen auto wil huren. Budget maar minder flexibel.
 • Georganiseerde tours zijn een derde optie voor reizen in Patagonië. Deze tours worden geleid door ervaren gidsen die voor alle logistiek zorgen, zoals informatie en accommodatie. Dit kan een goede optie zijn voor degenen die zoveel mogelijk van de regio willen zien zonder zich zorgen te hoeven maken over het plannen en organiseren van alles zelf.

De beste reistijd voor Patagonië

Perito Moreno glacier
Perito Moreno glacier

De beste tijd om naar Patagonië te reizen hangt af van de activiteiten die je wilt ondernemen en natuurlijk het weer dat je wilt trotseren.

Over het algemeen is de populairste tijd om Patagonië te bezoeken de zomermaanden tussen december tot en met februari (eigenlijk voor heel Argentinië). Dan is het weer het warmst, met temperaturen tussen de 10-20 graden Celsius. Het is ook de drukste tijd van het jaar, dus wees voorbereid op drukte en hogere prijzen.

Refugio Frey in Patagonië
Refugio Frey in Patagonië

Als je geïnteresseerd bent in buitenactiviteiten zoals wandelen en kamperen, kan het schouderseizoen van oktober en november, of maart en april, een goede tijd zijn om Patagonië te bezoeken. Het weer is nog warm genoeg voor deze activiteiten, maar de drukte is aanzienlijk minder en zo ook de prijzen. Het kan wel erg koud zijn als je pech hebt.

Als je de prachtige herfstkleuren van de regio wilt zien, is de beste tijd voor een bezoek april-mei. Het weer is dan koel en fris, en de herfstbladeren zijn dan op hun hoogtepunt.

Lees hier meer over het klimaat van Argentinië en Patagonië.

Een stukje over de geschiedenis en ontdekking van Patagonië

Fitz Roy in Argentinië
Fitz Roy in Argentinië

De eerste bekende bewoners van Patagonië waren de inheemse Mapuche, die al duizenden jaren in de regio wonen. De eerste Europese ontdekkingsreizigers die het gebied bereikten waren de Spanjaarden, die in de 16e eeuw aankwamen. Zij noemden het gebied Patagonië, wat “land van de grote voeten” betekent, naar de grote voetafdrukken die zij langs de kust vonden.

In de volgende eeuwen bezochten verschillende Europese ontdekkingsreizigers en avonturiers het gebied, waaronder Sir Francis Drake, Charles Darwin en Ferdinand Magellan. In de 19e en begin 20e eeuw begonnen Europese kolonisten in Patagonië aan te komen en werd de regio ontwikkeld voor landbouw en veeteelt.

De laatste decennia is Patagonië een populaire bestemming geworden voor liefhebbers van het buitenleven, aangetrokken door de ruige landschappen en de overvloedige fauna. In de regio bevinden zich verschillende nationale parken en reservaten, die de unieke ecosystemen en het culturele erfgoed beschermen.

De flora en fauna is ongekend en uniek in de wereld

Guanaco (lama soort) in Patagonië
Guanaco (lama soort) in Patagonië

Een van de meest iconische dieren van Patagonië is de guanaco, een familielid van de lama en de alpaca die over de grassteppen van de regio zwerft. Andere opmerkelijke zoogdieren zijn de Patagonische mara, een groot, konijnachtig knaagdier, en de poema, die de bossen en bergen van de regio afschuimt.

De regio herbergt ook een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, waaronder de Andes-condor, de grootste vliegende vogel ter wereld, en de Magelhaenpinguïn, die langs de rotskusten van de regio nestelt. Genoeg unieke Argentijnse diersoorten om te ontdekken.

Qua flora herbergt Patagonië een aantal unieke en aangepaste soorten. De woestijngebieden worden gekenmerkt door cactussen en andere xerofytische planten, terwijl de besneeuwde Andes een verscheidenheid aan alpiene bloemen en grassen herbergt. De bossen in de regio, die variëren van beuken tot lenga’s en cipressen, herbergen een grote verscheidenheid aan bomen en andere planten.

Veelgestelde vragen over dit unieke natuurgebied

Hoe veilig is Patagonië?

Wie naar Patagonië wilt afreizen hoeft zich geen zorgen te maken over de veiligheid in de regio. Patagonië is zeer verlaten en kent weinig grote Argentijnse steden waardoor criminaliteit zeldzaam tot niet aanwezig is. Het is veiliger dan de meeste steden in Nederland of België. Ga wel nooit zonder gids op pad in de ongerepte natuur want het weer is zeer onvoorspelbaar.

Wat is de beste tijd om naar Patagonië te gaan?

De beste reistijd om naar Patagonië af te reizen is van oktober tot en met begin mei. Dit is de Argentijnse zomer en zorgt voor het beste weer en geen extreem lage temperaturen. De winter is perfect voor wintersport maar erg koud en veel bezienswaardigheden zijn lastig te bereiken door sneeuwval.

Is Patagonië een land?

Nee, Patagonië is geen land maar een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste zuiden van Argentinië en Chili. Het is wel een gigantisch gebied van meer dan 1.061.000 vierkante kilometer. Hoewel er maar een kleine 2 miljoen mensen wonen.

Is Patagonië duur voor een rondreis?

Een rondreis door Patagonië is niet goedkoop. De vliegtickets voor binnenlandse vluchten tellen snel op en de expedities of tours die je kan volgen zijn al snel prijzig. Het eten daarentegen is relatief goedkoop gezien een luxe avondmaal rond de 20 euro kost. Overnachten kost ongeveer 50-60 euro per nacht voor een gemiddelde accommodatie.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?