Skip to content
Argentinië.nl » Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno-gletsjer is een van de mooiste natuurlijke wonders ter wereld. Deze enorme gletsjer, gelegen in de Patagonische regio van Argentinië, strekt zich uit over een lengte van meer dan 15 kilometer en is een van de weinige gletsjers ter wereld die nog steeds groeit. De Perito Moreno gletsjer is echt een ontzagwekkend gezicht. Als je aan de voet van de gletsjer staat, kun je de krachtige natuurkrachten aan het werk zien, terwijl enorme ijsblokken van de gletsjer afbreken en in het water eronder storten. Het geluid van het kraken en vallen van het ijs is werkelijk onvergetelijk, en het uitzicht op het omringende landschap is gewoonweg adembenemend.

Perito Moreno glacier
Perito Moreno glacier

Naast de natuurlijke schoonheid is de Perito Moreno gletsjer ook de thuisbasis van een breed scala aan wilde dieren. Het gebied is een paradijs voor vogelaars, met meer dan 100 soorten vogels die in de omringende bossen en wetlands leven. Ook andere dieren zoals guanacos (een familielid van de lama), Andes-condors en zelfs poema’s kun je hier tegenkomen als je geluk hebt.

Perito Moreno Gletsjer
Perito Moreno Gletsjer

Al met al is de Perito Moreno-gletsjer een must-see bestemming voor iedereen die de Patagonië bezoekt. Met zijn verbluffende natuurlijke schoonheid en rijke fauna is dit een unieke en onvergetelijke ervaring voor iedereen. Wij hebben de gletsjer niet voor niks op plek 2 gezet van top bezienswaardigheden in Argentinië.

Leukste routes rond de gletsjer

Wandelen over de Perito Moreno
Wandelen over de Perito Moreno

Een van de beste manieren om de Perito Moreno gletsjer te verkennen is via een rondleiding. Deze tours worden geleid door ervaren gidsen die je naar de beste uitzichtpunten brengen en informatie geven over de gletsjer en zijn omgeving. De meeste tours omvatten ook een boottocht op het nabijgelegen meer, dat een prachtig uitzicht biedt op de gletsjer vanaf het water.

Ijsklauteren op de Perito Moreno
Ijsklauteren op de Perito Moreno

Een andere populaire manier om de Perito Moreno gletsjer te verkennen is te voet. Er zijn verschillende paden die naar de voet van de gletsjer leiden, waar je het ijs van dichtbij kunt bekijken. Deze paden zijn goed gemarkeerd en onderhouden, en ze bieden een geweldige manier om de gletsjer vanuit een ander perspectief te ervaren. Je kan de gletsjer niet zonder guide zelf verkennen!

IJsmuur van Perito Moreno
IJsmuur van Perito Moreno

Als je daarom avontuurlijk genoeg bent kan je de Perito Moreno gletsjer ook verkennen door te ijswandelen. Deze begeleide wandelingen brengen je naar de gletsjer zelf, waar je over het ijs kunt lopen en de gletsjerspleten en ijsformaties gaat verkennen.

Dit is een unieke en onvergetelijke manier om de gletsjer te ervaren, maar het is alleen aan te raden voor degenen die fysiek fit zijn en eerdere wandelervaring hebben want het is best een taaie wandeling. Daarnaast kan het erg koud zijn zelfs in de zomer door de noordelijke ligging van de gletsjer.

Hier wandelen staat ook bij ons op plek 3 van leukste wandelingen in Argentinië.

Beste reistijd om de Perito Moreno gletsjer te bezoeken

Perito Moreno vanuit de Braza Rico
Perito Moreno vanuit de Braza Rico

Als je van het buitenleven wilt genieten, zijn de zomermaanden december, januari en februari de beste tijd voor een bezoek. In deze periode is het weer warm en zonnig, waardoor het de perfecte tijd is om te gaan wandelen of fietsen in de omliggende bergen en bossen.

Als je echter wilt gaan ijswandelen op de gletsjer zelf, dan zijn de wintermaanden juni, juli en augustus de beste tijd voor een bezoek. In deze periode is de gletsjer bedekt met sneeuw, waardoor het de perfecte tijd is om de gletsjerspleten en ijsformaties te voet te verkennen.

Ongeveer om de vijf jaar bereikt de oprukkende gletsjer de oevers van het Lago Argentino. De gletsjer damt dan het zuidelijke deel van het meer in, waardoor een apart waterlichaam ontstaat dat bekend staat als Brazo Rico. Maar als het waterpeil stijgt, oefent Brazo Rico een enorme druk uit op de muur van ijs. Uiteindelijk breekt het ijs en vallen grote stukken ijs in het meer. De laatste grote breuk was in maart 2016. Dit is een populair moment voor toeristen om de bezienswaardigheid te bezoeken.

Meer weten over het klimaat van Patagonië?

Hoe kan je het beste reizen naar de Perito Moreno

Een van de populairste manieren om de gletsjer te bereiken is per huur auto. Dit is tevens één van de makkelijkste manieren om door het land te reizen. Verblijf dan in El Calafate om de gletsjer gemakkelijk te bereiken met de huurauto.

Een andere populaire manier om naar de Perito Moreno gletsjer te reizen is per bus. Er zijn verschillende bedrijven die regelmatige busdiensten aanbieden naar de gletsjer vanuit de stad Perito Moreno. Deze bussen zijn een handige en betaalbare manier om de gletsjer te bereiken, en bieden onderweg een prachtig uitzicht op het omringende landschap. Ze vertrekken vrijwel allemaal vanuit El Calafate.

Veelgestelde vragen over de machtige gletsjer

Hoe hoog is Perito Moreno?

De Perito Moreno is de grootste gletsjers ter wereld en rijkt tot wel 60 meter hoog, vijf kilometer breed en 60 kilometer lang. Het gigantische ijsveld is één van de 48 gletsjers die worden gevoed door het machtige Patagonische ijsveld. Het is de moeder van alle gletsjers.

Kan je op de Perito Moreno lopen?

Jazeker, alleen niet zonder gids. De ijsspelonken en breuken maken het ijs onbetrouwbaar voor het ongetrainde oog. Ga daarom nooit zonder ervaren gids het ijs op want dit kan erg gevaarlijk zijn.

Smelt de Perito Moreno gletsjer door global warming?

In tegenstelling tot de meeste gletsjers groeit de Perito Moreno wel degelijk een enkele meter per dag. Sommige locals zeggen dat hij wel 3 meter per dag groeit maar dat is niet waar.

Hoe oud is de Perito Moreno gletsjer?

De gletsjer is ontstaan in de laatste ijstijd die z’n 2.6 miljoen jaar geleden begon en pas 11.700 jaar geleden eindigde. Wetenschappers schatten de gletsjer op z’n 18.000 jaar.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?