Skip to content
Argentinië.nl » Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia is een stad in het zuidelijkste puntje van Argentinië, in de regio Patagonië. Ushuaia, vaak het “einde van de wereld” genoemd, is de meest zuidelijke stad ter wereld en biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid, rijk cultureel erfgoed maar vooral avontuur. Met zijn prachtige natuur, waaronder het nabijgelegen Andesgebergte en het Beaglekanaal, is Ushuaia een paradijs voor outdoorliefhebbers. De stad biedt een breed scala aan buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen en vissen, maar ook adrenalineverhogende activiteiten zoals skydiven en raften.

Functie
Hoofdstad van Vuurland

Inwoners
~60.000

Klimaat
Poolklimaat
Onder de 10 °C

Dagbudget
60-80 euro

De leukste bezienswaardigheden in Ushuaia en eromheen

Ushuaia
Ushuaia

Bezoek je het einde van de wereld dan zijn er een aantal hoogtepunten die je niet mag overslaan gezien je niet vaak zo ver weg van Nederland af zal reizen. De afstand hemelsbreed van Ushuaia naar Nederland bedraagt namelijk 13.672 km, dat is een flink stuk! Hierbij onze top bezienswaardigheden in deze meest zuidelijke plek op aarde waar je ooit zal komen.

Ushuaia del Fin del Mundo
Ushuaia del Fin del Mundo
  1. Maak een foto en sta even stil bij del Fin del Mundo het einde van de bewoonde wereld.
  2. Bezoek het nationale park Tierra del Fuego ook wel vuurland: Dit prachtige nationale park ligt net buiten Ushuaia en biedt een breed scala aan buitenactiviteiten in zijn archipelago, waaronder wandelen, fietsen en vogels kijken. Fun fact, het archipelgebied werd in 1881 verdeeld tussen Argentinië en Chili.
  3. Ga skiën of snowboarden: Ushuaia heeft namelijk verschillende skigebieden, waaronder Cerro Castor en Cerro Alarkén, die tot de beste ski- en snowboardgebieden van het land behoren. Boek op tijd!
  4. Maak een boottocht door het beroemde Beaglekanaal: Het Beaglekanaal is een prachtige waterweg die Ushuaia scheidt van het eiland Vuurland. Er zijn verschillende bedrijven die boottochten door het kanaal aanbieden, die een prachtig uitzicht op het omringende landschap bieden. Het kanaal leent zijn naam aan de Beagle de boot van ontdekkingsreiziger Charles Darwin.
  5. Bezoek het Ushuaia Museum: Dit interessante museum biedt een kijkje in de geschiedenis en cultuur van Ushuaia en zijn inheemse bevolking.
  6. Probeer de lokale keuken: Ushuaia staat bekend om zijn heerlijke eten en drinken, waaronder lokaal geproduceerde wijnen en traditionele Argentijnse gerechten zoals empanadas en locro.
  7. Ga vissen: Ushuaia is een populaire bestemming voor vissers, met een breed scala aan soorten die in de omliggende wateren gevangen kunnen worden. Niet voor de beginners in mijn ogen!
  8. Bezoek de End of the World Train: Deze historische trein neemt bezoekers mee op een schilderachtige reis door de omliggende bergen en bossen naar het einde van de wereld.
  9. Bezoek het Maritiem Museum: Dit interessante museum biedt een kijkje in de rijke maritieme geschiedenis van Ushuaia en de omliggende regio.

Hier moet je eten in Ushuaia

Zeeleeuwen in het Beagle kanaal
Zeeleeuwen in het Beagle kanaal

Een van de meest beroemde gerechten van de Ushuaia eetcultuur zijn de zeevruchten. De stad ligt aan de oevers van het Beaglekanaal, waar het wemelt van de vis en schaaldieren. Lokale specialiteiten zijn onder meer koningskrab, mosselen en heek, die vaak boven een open vuur tot in de perfectie worden bereid.

Naast zeevruchten staat Ushuaia ook bekend om zijn traditionele Argentijnse gerechten. Deze omvatten empanadas (met vlees of kaas gevuld gebak), humita (een hartige maïspudding) en locro (een dikke stoofpot van maïs, bonen en vlees). Heerlijk!

Ushuaia heeft restaurants voor elke smaak en elk budget. Van toprestaurants tot informele cafés en eetstalletjes, er zijn genoeg opties om uit te kiezen. Enkele van de toprestaurants in de stad zijn La Casa del Mar, waar heerlijke zeevruchten worden geserveerd, en La Anónima, met een scala aan traditionele Argentijnse gerechten.

Beste reistijd voor Ushuaia

Als je van het buitenleven wilt genieten, zijn de zomermaanden december, januari en februari de beste tijd voor een bezoek. In deze periode is het weer relatief warm en zonnig, tussen de 5-15 graden Celcius.

Als je echter wilt gaan skiën of snowboarden, dan zijn de wintermaanden juni, juli en augustus de beste tijd voor een bezoek. In deze periode valt er veel sneeuw in de stad, waardoor het een geweldige bestemming is voor wintersporters. Het kan er wel extreem koud zin in deze periode, pak dus genoeg winterkleding in.

De ontdekking van Ushuaia

Het gebied heeft een rijke geschiedenis en wordt al duizenden jaren bewoond door verschillende inheemse groepen zoals de Onas, Selk’nam en Yamanes/Yáganes.

De eerste Europese ontdekkingsreizigers die in het gebied arriveerden waren de Spaanse conquistadores in de 16e eeuw, tevens reisde Charles Darwin erlangs op zijn ontdekkingreis richting de Galapagos eilanden. Zij werden gevolgd door jezuïtische missionarissen in de 17e en 18e eeuw, die missies stichtten in de regio en veel van de inheemse bevolking bekeerden tot het katholicisme.

In de 19e eeuw begon het gebied Europese kolonisten aan te trekken, die er boerderijen en ranches vestigden. De stad Ushuaia werd in 1884 gesticht en groeide snel uit tot een belangrijk handelscentrum.

In het begin van de 20e eeuw werd Ushuaia een populaire toeristische bestemming, die bezoekers uit de hele wereld aantrok. Het prachtige natuurschoon van de stad, waaronder het nabijgelegen Andesgebergte en het Beaglekanaal, maakte het tot een populaire bestemming voor outdoor- en natuurliefhebbers.


Hulp nodig met je reis naar Argentinië?